Klinika za ginekologijo in perinatologijo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor ima prenovljeno ambulanto za operativne histeroskopske posege.

Ambulanta je v istih prostorih že 16 let, v njej opravijo na leto okoli 1200 histeroskopskih posegov. V ambulanti, kjer obravnavajo patologijo maternične votline in kanala materničnega vratu, je večina pacientk žensk v reproduktivnem obdobju.

S histeroskopijo pregledujejo maternično votlino

Histeroskopija je s nepogrešljiv pripomoček pri odkrivanju in zdravljenju nepravilnosti maternične votline in kanala materničnega vratu.

»Gre za posege, pri katerih s tankim inštrumentom do debeline pet milimetrov kontroliramo kanal materničnega vratu oz. maternično votlino. To ni le diagnostična metoda, temveč tudi operativna,« je ob otvoritvi prenovljene histeroskopske ambulante povedala zdravnica Branka Žegura Andrić.

Dodaja, da lahko v ambulanti dokončno pozdravijo kar 96 odstotkov pacientk, ki potrebujejo histeroskopijo: »Obravnavamo med drugim pacientke, ki imajo motnje s plodnostjo, odstranjujemo lahko endometrijske in cervikalne polipe, manjše miome, pregrade v maternični votlini in druge.« 

Poseg poteka brez splošne anestezije

»S posegi v histeroskopski ambulanti se uspešno izognemo splošni anesteziji, kar je bistveno lažje za pacientke, ob tem pa so z ambulantnim zdravljenjem nižji tudi stroški,« še dodaja Žegura Andrić.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ali ste vedeli (nepreverjen)

da ukradene dojencke prevazajo z resilci

Starejše novice