Google je v poročilu predstavil, kako so se zaradi epidemije koronavirusa in prepovedi zadrževanja na javnih mestih spremenili trendi mobilnosti prebivalcev v posameznih mestih. Kaj razkrivajo podatki o mobilnosti Mariborčanov?

Ameriški gigant Google je delil poročila o gibanju svojih uporabnikov. Dokument prikazuje obiskanost posameznih lokacij v določenem kraju. 

Prikazano je, kako so se spreminjali trendi gibanja prebivalstva v šestih kategorijah: prostočasne aktivnosti, trgovine in lekarne, parki, postaje javnega prevoza, delovna mesta in stanovanjske soseske.

Podatke so primerjali glede na povprečno gibanje prebivalcev v obdobju med 3. januarjem in 6. februarjem 2020, torej s časom, ko smo se po mestih še gibali brez omejitev.

V drugem valu se je obisk parkov zmanjšal za skoraj polovico

V primerjavi s časom pred koronakrizo prebivalci Maribora in okoliških občin v drugem valu preživijo 50 odstotkov manj časa na mestih za prostočasne aktivnosti, kot so restavracije, kavarne, nakupovalna središča, zabaviščni parki, muzeji, knjižnice in kinematografi. 

Obisk trgovin z živili, tržnic, drogerij in lekarn se je zmanjšal za 27 odstotkov. Prav tako se je zmanjšalo število prebivalcev, ki hodijo na sprehode v park. V parkih preživijo Mariborčani 43 odstotkov manj časa, kot pred epidemijo koronavirusa.

Vir: Google
Vir: Google

52 odstotkov manj časa so prebivalci Maribora preživeli na avtobusnih in železenskih postajah. 33 odstotkov zaposlenih je v tem času nehalo hoditi na delovno mesto. 

Vzporedno seveda Mariborčani preživijo več časa doma. Glede na izhodiščno vrednost iz januarja, preživijo prebivalci Maribora 15 odstotkov več časa na domačem naslovu. 

Vir: Google
Vir: Google
Vir: Google
Vir: Google

V drugem valu gremo večkrat v trgovino kot spomladi

Podobno poročilo je Google pripravil že aprila, kjer je prikazal trende mobilnosti v takratnem valu epidemije. Aprila se je obisk trgovin in lekarn zmanjšal za kar 95 odstotkov. 45 odstotkov zaposlenih je v takrat nehalo hoditi na delovno mesto. 

Kako Google pride do teh informacij? 

Podatke o gibanju pridobiva Google s strani svojih uporabnikov, ki imajo na mobilnih napravah vključeno »zgodovino lokacij«. To omogoča Googlu prikazovanje uporabnih informacij glede na to, kje ste bili z napravami, v katerih ste prijavljeni.

Na podlagi podatkov o preteklih lokacijah na primer prikaže Google v svojih zemljevidih obvestila o razmerah na cestah za pot v službo in domov, tako da si zapomni vašo pot v službo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice