FOTO: Snaga Maribor
Snaga Maribor je ogorčena nad odnosom obiskovalcev mariborskega martinovanja do odpadkov. Trg Leona Štuklja je namreč po »štajerskem novem letu« postalo smetišče, skupno so pobrali skoraj tri tone smeti.

»Kljub številnim nasvetom, kako na množični javni prireditvi kot je martinovanje ravnati z odpadki, so obiskovalci pokazali svoj odnos do odpadkov. Po zaključeni prireditvi je namreč na Trgu Leona Štuklja ostalo smetišče, v katerem je, kljub odloku o rabi povratne embalaže, prevladovala plastična embalaža – plastenke in plastični lončki. Posode za odpadke, ki so bile razporejene po prireditvenem prostoru, skupaj jih je bilo 28, pa so povečini ostale prazne,« poudarjajo pri Snagi.

Delavci Snage so s čiščenjem Trga Leona Štuklja in bližnje okolice pričeli ob 6. uri zjutraj. Na terenu je bilo 10 ljudi, smetarsko vozilo in poltovorno vozilo. Zbrali so 2.800 kilogramov odpadkov, kar je sicer manj kot lani, ko je bilo nabranih kar 4,5 ton odpadkov.

»Čiščenje mesta plačujemo vsi Mariborčani«

»Vsak odpadek, ki je odvržen na tla, mora za nami nekdo pobrati in čeprav so naši zaposleni za to delo plačani, bi lahko ob manjši količini odpadkov svoje delo zaključili prej, kar pomeni, da bi bili stroški čiščenja za organizatorja bistveno nižji kot pri podobi prizorišča, ki nas je pričakala danes zjutraj. Navsezadnje pa čiščenje mesta plačujemo vsi Mariborčani, zato upamo, da bomo tudi do odpadkov v bodoče razvili bolj odgovoren odnos,« dodajajo.

Naslednja množična javna prireditev v Mariboru je silvestrovanje. Snaga je zato že izdala navodila, kako poskrbeti, da bo po praznovanju podoba trga drugačna kot je bila po včerajšnjem martinovanju.

•    Gostinci se držijo predpisov, ki predpisujejo uporabo povratnih kozarcev, ki jih je mogoče oprati in ponovno uporabiti.
•    Na prireditveni prostor ne prinašamo plastičnih lončkov in lastne pijače. Če jo že prinesemo, pa odnesemo s seboj vse odpadke, ki so s tem nastali.  
•    Namesto plastenk uporabljajmo steklenice.
•    Za odstranjevanje odpadkov uporabljamo koše za odpadke, ki jih je na prireditvenem prostoru zmeraj dovolj. Odpadki ne sodijo na tla.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice