Namesto najboljših smučark na svetu se po snežnem stadionu te dni spuščajo le najpogumnejši rekreativni smučarji. Kakšne bodo posledice premestitve Zlate lisice v Kranjsko Goro za Maribor?

Že tretja selitev v zadnjih šestih letih iz Maribora v Kranjsko Goro pomeni hud udarec za štajersko prestolnico. Največji izpad zaslužka beležijo hotelirji, ki jim tik pred zdajci ne bo uspelo zapolniti sob, ki so bile rezervirane za smučarsko karavano.

Previsoke temperature so namesto snega na progo prinesle blato, hotelirjem pa odnesle vsaj 1500 prenočitev. Največ v hotelih Term Maribor, kjer vse od odločitve o premestitvi pred tednom dni poskušajo vsaj delno nadomestiti izpad zaslužka.

»Težje je, ker se je zgodilo tik pred silvestrovim. Vsekakor pa je potem potrebno vključiti vse moderne kanale, da nadomestimo ravno ta izpad,« pojasnjuje Gregor Gorenc, direktor prodaje in marketinga Terme Maribor.

Zaradi pomanjkanja snega bo vendarle vsaj polovica rezerviranih sob ostala praznih, tudi v Hotelu Betnava. Če bi Zlata lisica ostala v Mariboru bi danes v te postelje legle italijanske reprezentantke.

»Osemdeset procentov hotela je bilo rezerviranega na račun namestitve ekip, tako da zdaj tega prihodka ne bo. Vse skupaj gre tam za nekje 250 nočitev,« potrjuje tudi Vasja Ilešič, direktor Hotel Betnava.

Manj dogajanja tudi v središču mesta 

Občutno manj dogajanja bo tudi v središču mesta, kjer sicer žrebajo štartne številke in prirejajo koncerte. Maribor bo prikrajšan tudi za dragoceno promocijo, meni Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje: »Sploh, če gledamo promocijski del, v bistvu se takrat zberejo veliki oziroma številni športni novinarji in takrat to pomeni za mesto Maribor in Pohorje večjo prepoznavnost.«

Je rešitev v sodobnejši opremi?

Organizatorji ob že tretji premestitvi v zadnjih šestih letih zdaj načrtujejo nakup sodobnejše opreme, ki naj bi zasneževanje omogočila tudi ob višjih temperaturah. Vse glasnejši so v Mariboru tudi predlogi, da bi bil primernejši termin za Zlato lisico konec januarja, tako zaradi nižjih temperatur kot tudi zaradi dejstva, da se takrat že zaključijo pravoslavni božično-novoletni prazniki, ko v Maribor prihaja vse več gostov.

»Nam bi seveda bolj ugajal termin ob koncu meseca januarja, ko se končajo počitnice na Hrvaškem, ko ni več toliko ruskih in pa srbskih gostov,« še dodaja direktor prodaje in marketinga Terme Maribor.

Turistični delavci bodo letos pogrešali tudi vrhunsko pripravljeno tekmovalno progo, po kateri sicer v tednih po Zlati lisici z veseljem smučajo predvsem tuji gostje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice