Možje v modrem pred tem koncem tedna, ko na Mariborskem Pohorju gostijo dirko za državno prvenstvo v gorskem kolesarjenju v spustu, opozarjajo na primer ogrožanja življenja pohodnikov, tekačev in kolesarjev nedaleč stran, na Ruškem Pohorju.

Kolesarski turizem cveti. Na Pohorju pa še ena realnost. Bodeča žica napeta med dvema drevesoma in to preko priljubljene gozdne pešpoti.

»Vsi se lahko zavedamo, kar bi to lahko pomenilo, če bi kdo se zaletel v njo, tam se namreč vozijo tako kolesarji, hodijo pohodniki, tekajo tekači, posledice bi lahko bile res usodne,« opozarja Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Maribor.

Izkazalo se je, da za nevarnim početjem stoji 50-letni domačin. Bodeče žice ni več, a domačin je dostop do poti, ki vodi skozi njegov gozd, zdaj omejil z več različnimi mrežami. Nastavljanje ograj in žic je samo eden od načinov nasilja nad gorskimi kolesarji in tudi pohodniki, pravijo v Bike parku Pohorje. 

»Ogromno je tudi verbalnega nasilja, zmerjanja ali še česar drugačnega. Mislim, da to lahko pripisujemo nizki ravni neke medsebojne kulture,« dodaja Iztok Kvas iz Bike parka Pohorje.

Obračunavanje z gorskimi kolesarji, ki jih je vse več, saj prodaja gorskih koles letos podira rekorde, ni redkost.

Policisti preverjajo, ali je osumljenec nemara vpleten tudi v druga podobna, na Pohorju že obravnavana, kazniva dejanja. Ne gre namreč za prvi primer nastavljene bodeče žice, ampak v zadnjem obdobju vsaj tretjega.

»V temu primeru je sicer bila tudi ta gradbena mreža, v prejšnjih primerih, ki smo jih obravnavali pa je bila samo bodeča žica. In bi lahko bilo še toliko huje,« še dodaja Šadl. 

Policisti opozarjajo na primer ogrožanja življenja pohodnikov, tekačev in kolesarjev nedaleč stran, na Ruškem Pohorju. V začetku julija so tam odkrili nov primer bodeče žice napeljane med drevesoma.

Gorski kolesarji v luči vse večje priljubljenosti športa in zadnjega incidenta pozivajo oblasti naj vendarle čim prej uredijo dovolj varne infrastrukture za urejeno gibanje v naravnem okolju.

»Zagotovo je to eno sprevrženo dejanje, ki verjetno ne ogroža samo kolesarjev, ampak tudi kakšnega pešca, pohodnika, nenazadnje tudi gozdne živali,« pa opozarja Kvas. 

Rušanu zdaj grozi do pet let zapora za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti. 

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Prosim vas ,da končno rešite dilemo glede gorskega in DownHill kolesarjenja ! Na Pohorju je DOWNHILL kolesarjenje kjer se mladeniči za ceno 25 € na dan nešteto krat spuščajo čez drn in strn v DOLINO ne glede na označene ali neoznačene poti kolesarske ali pohodniške poti. Vozijo čez gmajne in potoke kjer polega srnjad ,kjer rastejo gobe in zelišča ............na svoji poti uničijo več gob kot je dovoljena bera za gobarja ! Kaj pa inšpektorji in policija stori ? NIČ !
Res se ne bom čudil ,če bo kdo žrtev tega trenja . Preverite kako je to urejeno v Avstriji ,Nemčiji ,Češkem ......

mbčan (nepreverjen)

Mestni park jih je poln. In če komentiraš, ko te skoraj zbijejo na stopnicah, si očitno nekulturen. Bravo. Oktobra bo pa policijska akcija.

Huhuhuhu (nepreverjen)

Dejstvo je da policija in inspekcijske sluzbe vedno zatajijo tam ko je so problemi.

Če bi bil nadzor bi bil red, ker ga ni je kaos.

Mari-bor-čan (nepreverjen)

Sploh ne bi bili na udaru, če bi se vozili po za to namenjenih progah. Na žalost pa so povsod drugje in si jemljejo pravico orati po gozdu kjer se jim zljubi, voziti se po pohodniških poteh in so še nesramni poleg vsega. Kakor, da je vsa narava samo za njih. Tudi mene pogosto prime, da bi takim vandalskim kolesarjem vsaj palico med špice porinil. Nič me ne čudi, da se komu utrga in potegne žico. Žal ti divjaki drugega jezika, nočejo razumeti. Zato pa hodijo sem iz Avstrije, Češke, Nemčije, saj je pri nas brezzakonje in si tu privoščijo to, česar doma niti v sanjah ne upajo. Seveda pa naši divjaki niso niti malo boljši.

jahačkov tonček (nepreverjen)

A se nihče ne vpraša od teh kolesarskih zasvojencev,da je posest mogoče privatna in lastnik ni dovolil tem ljudem gibanje po njegovi posesti??

puklasti miha (nepreverjen)

mi smo vcasih fašistom, ki so se vozili z bicikli po naših gorah
kar jajca beg šmajsen
pa je bil red in mir

In reply to by jahačkov tonček (nepreverjen)

Janezzxxxx (nepreverjen)

Hm js bi jim kr za vrat naštimu to bodečo žico ti kolesarji se zgražajo nad vsem gradijo jim kolesarske poti oni pa lepo po cesti gonjo potepuhi namesto da bi se vozli po urejenih poteh ki so urejene za kolesarje zakaj pol gradimo kolesarske steze kr tko zarad lepšega da jih je še več na cesti...nekaterim bo treba ornk po nosu nadevat pa nebojo nikol več poštudiral na glavno cesto da bi se gonl po njej saj ti prašiči še ti placa na cesti ne dajo,sam osebno vem da se mu neumaknem ga rajše povozim kot pa da sebe ali družino ogrozim na cesti .....

Starejše novice