S ponedeljkom je dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov. Kljub ponovnemu obratovanju lokalov vsaj v tej obliki se mariborski gostinci soočajo s številnimi težavami in neprijetnostmi.

Tudi v Mariboru so znova začeli obratovati gostinski lokali, vendar v omejenem obsegu. Strežba je tako dovoljena izključno na prostem oziroma na terasah in vrtovih lokalov. Kako so v lokalih zadovoljni po nekaj dneh, smo preverili pri nekaterih mariborskih gostincih.

»Ničesar nismo pričakovali, zato smo pozitivno presenečeni,« pravi Devana Blakaj, lastnica lokala Nana na Glavnem trgu v Mariboru.

Dodaja, da se v Nani držijo vseh ukrepov, s katerimi so bili že predhodno seznanjeni vsi zaposleni, saj so zaradi nudenja dostave hrane in prevzema te, ukrepe že poznali. »Kar je edino težko, je osem ur delati z masko na terasi,« pravi Blakajeva. Tudi njihove stranke se ukrepov načeloma držijo, saj imajo na mizah pritrjena navodila prav iz razloga, da jih bodo gosti upoštevali in se jih držali. 

Dež pomeni »totalni izpad prihodka«

Veliko je govora o obratovanju gostinskih lokalov v primeru dežja, o tem smo povprašali tudi Blakajevo, ki je povedala, da je bil včeraj dober primer tega, kako potekajo stvari tudi v neugodnih vremenskih pogojih.

»Če je velik naliv lokal zapremo, kar pomeni totalni izpad prihodka, zato upamo na čim manj deževnih dni oziroma upamo na blažitev ukrepov ter razumevanje pristojnih v primerih, ko že imamo ljudi na terasah, ki jejo, saj gre za res neprijetno situacijo,« še dodaja Blakajeva in poudarja, da situacije ne morejo reševati zgolj s tendami in senčniki, zaradi česar v Nani pričakujejo dodatne smernice na tem področju.

Kljub odprtju si v Nani nadejajo velikih izgub. »Ko se je začela epidemija, sem predvidevala, da bo en mesec pomenil eno leto pobiranja našega podjetja, dva meseca pa dve do tri leta. Iskreno danes ne vemo, o kakšni izgubi govorimo in kako dolgo se bomo pobirali,« še dodaja Blakajeva.

Dež bo močno vplival na vse gostince

Nad odzivom in številčnostjo gostov so bili presenečeni in zadovoljni tudi v Baru Piranha na Lentu. »Vidi se, da so ljudje pogrešali druženje in sonce. Prav zato se gostje striktno držijo vseh pravil in navodil. Videti je, da je pazljivost vseeno v zraku,« pove Maruša Vidovič, lastnica bara Piranha Cocktail Bureau na Lentu.

Kljub zadovoljstvu tudi v Piranhi izpostavljajo težke okoliščine dela. Predvsem nošenje mask osem ur je res težko, saj težje dihaš, pravijo. Tudi mize in ostale predmete je neprestano potrebno razkuževati.

Da je dež tisti dejavnik, ki bo močno vplival na gostince in strežbo, meni tudi Vidovičeva. »Tako kot je včeraj deževalo je še slo skozi, tende in dežniki še to nekako prenesejo, ko bodo pa več nalivi, pa bomo lokal vsekakor morali zapreti,« še pravi.

Izgube gostincev bodo ogromne

Nekoliko manj pa so zadovoljni v kavarni Isabella na Poštni ulici v Mariboru. »Seveda, smo računali, da bo obiska dosti manj, je pa še slabši, kot smo predvidevali,« nam v pogovoru pove Ivan Mesarič, lastnik kavarne. 

»Veseli smo, da lahko delamo, vsekakor, opažamo pa, da tudi z odprtjem minimalnih stroškov ne bomo mogli pokriti, tudi, če delamo sami, z omejenim številom sodelavcem in vsemi subvencijami, kaj šele, če se kaj pokvari ali če bodo potrebna kakšna vzdrževalna dela. Ravno ti topli meseci, ki so in prihajajo, so čas, v katerem gostinci pokrijejo svoje dolgove, ki so se nabrali čez zimo. Sedaj tega nimamo, zaradi česar bodo izgube ogromne,« pove Mesarič.

V kavarni Isabella so ob včerajšnjem dežju bili primorani lokal zapreti, podobno so storili tudi ostali lokali na Poštni ulici, dodaja Mesarič. »V takšnem stanju ne moremo delati. Kljub temu da imamo teraso pokrito s tendami, je pa to eno, da fizično preprečiš, da pada dež po mizah in želja ljudi, da gredo nekam in v dežju zunaj sedijo,« še dodaja Mesarič.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Situacija ni idealna.Neke rezerve pa ja imajo saj niso 5 minut ali pa 1 leto na trgu.Pa tudi pred par leti jim je coctail program dobro prisel,nekateri se sedaj ne izdajajo racunov.kreativnosti pri tem vecini ne manjka....se bodo ze znasli tako kot se moramo drugi

Bogati kapitalisti (nepreverjen)

so nenasitni in bi sluzili tudi s Corono ...

In reply to by Navijac (nepreverjen)

Haja (nepreverjen)

Saj za dež pa ni kriva nova vlada! So jim ponudili prst, zdaj bi pa radi celo roko. In še goste bi jim naj z avtobusi vozili. Lokalov je preveč, ni turistov in študentov, ki bi jedli na bone. Mariborčani so pa tudi pametni in še ne hodijo po gostilnah. Sicer so tudi prej polnili lokale študenti, ki so imeli bone. Drugi si itak niso mogli privoščiti vsaki dan kosila v gostilni. Gostinci pa itak vedno jamrajo.

Danvid (nepreverjen)

Upam, da bo dosti dežja.

joze2020 (nepreverjen)

Ja saj Nana se bo pocasi do starega mosta razširila. Drugi manjsi lokali bodo pa kratko potegnili. Naj še drugim omogočijo, da postavijo mize in stole po vseh trgih v Mb. Drugače pa najbolj jamrajo tisti, ko jim je laufalo prej odlično...zdaj pa naeenkrat nimajo dnarja.

Starejše novice