Državni stanovanjski sklad v Mariboru že nekaj časa načrtuje začetek gradnje številnih najemniških stanovanj.

V prvem sklopu projekta bodo na lokaciji načrtovane stanovanjske soseske Pod Pekrsko gorco zgradili 401 stanovanj. Gradnja bo otekala v več etapah, prve vselitve pa načrtujejo v letu 2021, poroča STA.

Nova zakonodaja zakrivila zamudo pričetka

Začetek gradnje so načrtovali že v letošnjem letu, a so zaradi dolgih čakalnih vrst za pridobitev okoljevarstvenega soglasja in s tem gradbenega dovoljenja morali počakati.

Letošnjo jesen so namreč po navodilih Arsa spremenili postopek pridobitve gradbenega dovoljenja, ki po novi gradbeni zakonodaji omogoča njegovo pridobivanje sočasno s pridobivanjem okoljevarstvenega soglasja. Zaradi prilagoditve dokumentacije na novo zakonodajo je to pomenilo tudi podaljšan rok predaje vloge za gradbeno dovoljenje.

Gradbeno dovoljenje v prvi polovici leta?

Za projekt Pod Pekrsko gorco so tako zdaj izdelani idejni projekti, dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja je v izdelavi, vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja pa nameravajo podati še letos. Na skladu njegovo pridobitev načrtujejo v prvi polovici leta 2019, kmalu zatem se bodo lotili gradnje.

Projekt bodo financirali iz lastnih sredstev in nedavno odobrenega 50 milijonov evrov vrednega posojila razvojne banke Sveta Evrope CEB.

Za mlade in mlade družine ...

Zgrajena stanovanja bodo namenjena stroškovnemu najemu, pri čemer so sedanje prednostne kategorije mlade družine, družine z osnovnošolskim otrokom, družine ter mlade osebe do 29. leta starosti. Znotraj teh kategorij imajo prednost prosilci, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje.

Končno cenovno sprejemljive novogradnje?

Kot so še poudarili na skladu, bodo pri načrtovanih novogradnjah še naprej delali na zagotavljanju zadostnega števila cenovno sprejemljivih kakovostnih stanovanj ranljivejšim skupinam, ki nimajo rešenega stanovanjskega vprašanja, dodatno skrb za starejšo populacijo pa bodo namenjali z gradnjo oskrbovanih stanovanj in spremljajočih programov.

Stanovanjska soseska načrtovana tudi na Pobrežju

V Mariboru tako načrtujejo tudi drugi sklop - stanovanjsko sosesko Novo Pobrežje, kjer bo okvirno od 420 do 450 stanovanj, med njimi tudi 60 oskrbovanih, še poroča STA. Razvoj te soseske je sicer za zdaj še v fazi urbanistično arhitekturnega natečaja in izbora rešitve, zato natančnejša časovnica še ni dorečena.

Stanovanjski sklad sicer za zdaj v celotni podravski regiji skupaj razpolaga s 122 najemnimi stanovanji, od tega jih ima 96 v Mariboru, 12 v Račah, deset v Miklavžu na Dravskem polju in štiri v Lovrencu na Pohorju, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice