V Mariboru se bo v Evropskem tednu mobilnosti od 16. do 22. septembra ponovno odvila vrsta dogodkov s ciljem spodbujanja ljudi k bolj zdravim načinom premikanja.

Letos je poudarek na hoji

Napovedujejo Pešbus, inkluzijski sprehod med drevesi, pohod po mestnih gričih in zajtrk za kolesarje.

»Letošnji slogan je Gremo peš!, saj je dokazano, da je na krajših razdaljah hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način, še posebej primeren za razdalje do dva kilometra, kar sovpada z razmerami v našem mestu,« je na današnji novinarski konferenci za STA povedala lokalna koordinatorka Evropskega tedna mobilnosti Nina Gornik Mulec.

Prvi dogodek bo že to nedeljo, in sicer kolesarski izlet Po poteh cepičev Stare trte, zgoščeno dogajanje v okviru Evropskega tedna mobilnosti pa se začne v ponedeljek. Koordinatorka je Mariborčane in Mariborčanke pozvala, naj vsaj v tem tednu poskušajo čim več poti opraviti peš ali s kolesom, poroča STA.

Nagrada za kolesarje

Mariborska kolesarska mreža bo pripravila zajtrk za kolesarje, s katerim bo nagradila vse, ki bodo kolesarili v šolo ali službo mimo njihove točke na Glavnem trgu. V petek pa bodo s sestopom s kolesa v peš coni opozarjali, da je pri kolesarjenju potrebmo posvečati pozornost pešcem.

»Ključno je, da spodbudimo ljudi, da spremenijo svoje potovalne navade, saj se še vedno prevečkrat zatekajo k svojim avtomobilom,« je za STA dejal predstavnik mreže Josip Rotar.

V sprehode vključeni otroci

V organizaciji zavoda Mars bosta organizirana dva sprehoda. Na enem bodo šestošolci OŠ Draga Kobala raziskovali prometno infrastrukturo v okolici svoje šole in beležili tako imenovane črne točke, na drugem pa bodo malčki iz Waldorfskega vrtca Mavrična dežela opozarjali na pomanjkanje zelenih površin v njihovem okolju, poroča STA.

Občinski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu tudi letos prireja akcijo Drugače na pot, v šolo s kolesom. Akcije se bo udeležilo  okoli 130 šolarjev, ki se bodo v spremstvu mestnih redarjev in prostovoljcev popeljali s kolesom po mestu in tako izpilili svoje praktično znanje.

Za dijake in študente bo organizirano tekmovanje z električnimi kolesi, v razstavišču Urban pa bodo gostili zaključno konferenco programa Aktivno v šolo, ki spodbuja organizirano hojo mlajših otrok v šolo. Slednje je vodilo tudi projektu Pešbus, ki ga na mariborskih osnovnih šolah prireja Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kulturoS, so zapisali na STA.

Invalidi bodo opozarjali nase

V Evropski tednu mobilnosti so vključene tudi invalidske organizacije, ki predstavijo javnosti svoje težave pri dostopnosti v mestu, hkrati pa spodbujajo invalide k mobilnosti. Med drugim bodo v sodelovanju s Planinskim društvom Matica in Hortikulturnim društvom Maribor opravili inkluzijski sprehod med drevesi v Mestnem parku, v sodelovanju z Mariborsko kolesarsko mrežo pa kolesarili po mestu, je za STA povedala predstavnica občinskega sveta invalidov Alenka Gajšt.
V četrtek pa bo na fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo potekala razprava kako spremeniti potovalne navade v Mariboru. Osrednji dogodek Evropskega tedna mobilnosti v Mariboru pa bo nastop komika Boštjana Gorenca - Pižame v atriju OŠ Franceta Prešerna, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Hoditi peš po pločniku je v MB enako ruleti ? Kolesarji, rolkarji,skaterji,skiroji,mopedi.....vse to si deli pločnike s pešci ! Kdor ne verjame naj pride v MB KAOS .

Starejše novice