Na današnji seji je vlada sklenila, da bo helikopterske prevoze za potrebe nujne medicinske pomoči v severovzhodni Sloveniji začasno prevzela Slovenska vojska.

Tako bi naj 1. oktobra začeli izvajati prevoze z vojaškim helikopterjem in jih opravljali do zaključka servisa helikopterja policije, poroča STA. To naj bi bilo predvidoma do konca januarja 2019.

Z mariborskega letališča se helikopterska nujna medicinska pomoč izvaja že od novembra 2016, saj je bila prva in edina takšna baza z Brnika predaleč. Doslej so na Letališču Edvarda Rusjana Maribor uporabljali helikopter policije, vendar se je ta kvaril.

Ministrstvo za notranje zadeve je zato julija opozorilo vlado, da je potrebno ukrepati, poroča STA. Tako ocenjujejo, da s 1. oktobrom ne bi več mogli zagotavljati helikopterja za potrebe nujne medicinske pomoči v mariborski bazi. 

Vodja mariborskega centra za nujno medicinsko pomoč in reševalne prevoze Štefan Mally ocenjuje, da je tovrstna rešitev primerna, saj ima vojska več plovil kot policija. Podobna je tudi oprema helikopterjev, zato večjih sprememb v delovanju te službe ne pričakuje.

Vendar pa ima ministrstvo sklenjeno najemno pogodbo za tukajšnji hangar le do konca leta. Kako bo to urejeno naprej, še ni znano. Kljub temu pa je ta storitev nujno potrebna, saj so lani opravili več kot 150 intervencij, letos pa že skoraj 190, še dodaja STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice