Sanacija poškodbe na zgornji zapornici pretočnega polja številka 4 v hidroelektrarni Mariborski otok, ki stoji tik pred Mariborom, bo tehnično zahtevno popravilo.

Zaradi poškodovane zgornje zapornice se skozi pretočno polje v hidroelektrarni Mariborski otok preliva približno 220 kubičnih metrov vode na sekundo, kar je precej manj od največjega možnega pretoka, ki znaša 550 kubičnih metrov na sekundo. 

Do okvare je po besedah Dravskih elektrarn Maribor prišlo na krmilno zaščitnem sistemu upravljanja zapornice, pristojne službe pa so že začele aktivnosti za sanacijo poškodbe.

V Dravskih elektrarnah Maribor ocenjujejo, da bo sanacija trajala dobro leto dni, škode in stroškov pa v tem trenutku še ne morejo opredeliti, poroča STA.

Delovanje hidroelektrarne ni ogroženo

Zaradi poškodbe in prelivanja je za omenjeno količine zmanjšana proizvodnja Hidroelektrarne Mariborski otok, kar vpliva na učinkovitost in fleksibilnost celotne verige, to pa zahteva prilagojeno obratovanje celotne verige. Kot so za STA pojasnili na Dravskih elektrarnah Maribor, hidroelektrarna obratuje varno, prilagojeno pa obratuje celotna veriga hidroelektrarn na Dravi.

V naslednjih dneh bo potrebno večje znižanje zgornje kote bazena, po prvih ocenah za približno šest metrov, še poroča STA. Trenutno povečanje pretoka zaradi vremenskih nevšečnosti po zagotovilih DEM ne bo vplivalo na sposobnost prevajanja vode skozi elektrarno, saj so na razpolago še tri pretočna polja, katerih zmogljivost je dovolj velika tudi za stoletne vode.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice