Hortikulturno društvo Maribor že 56 podelilo pohvale in priznanja Zlata vrtnica.

Hortikulturno društvo Maribor je v prostorih Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede že 56-krat podelilo pohvale in priznanja Zlata vrtnica 2018.

Parki, zeleni trgi, drevoredi in mestni gozdovi so dediščina, ki so nam jo za prihodnje rodove zapustili ustanovitelji društva in vsi njihovi nasledniki, ki so s strastjo, ljubeznijo do narave in strokovnostjo pripomogli k trajnostnem razvoju naše regije.

Društvo v letošnjem letu obeležuje 150. obletnico svojega delovanja in v okviru tega slavnostnega dogodka vsako leto podeli priznanja za dolgoletna prizadevanja, za tisti presežek pri urejanju in ohranitvi okolja, ki ga zabeležijo na terenu članice in člani ocenjevalnih komisij.

Vodnik po izjemnih vrstah dreves v mestnih parkih Maribora

Med tokratnimi prejemniki je bilo 195 prejemnikov pohval, 17 zlatih vrtnic in dve priznanji za izjemne rastline. Avtorji v lanskem letu izdane knjige z naslovom Vodnik po izjemnih vrstah dreves v mestnih parkih Maribora, Lea Zinauer, Karin Bejo in Borut Ambrožič, so v lanskem letu opozorili javnost na zelene zaklade našega mesta. Knjigo obogateno s fotografijami, opisi in navedbo lokacij posameznega drevesa so letos v e-obliki prijavili na natečaj Slovenske turistične organizacije za inovacije v turizmu. 

»S ciljem, da bi v največji možni meri uresničili zapisano strategijo delovanja Hortikulturnega društva Maribor, se trudimo s celovito skrbjo za okolje, informirati, ozaveščati in spodbujati laično in strokovno javnost k lepšemu in prijaznejšemu okolju. Poleg ekološko-okoljskega vidika ima to tudi nekaj turističnega in posledično tudi gospodarskega pridiha. Če želimo k nam privabiti turiste, moramo okolje narediti »turistom prijazno« ob uveljavitvi načela celostnega turizma,« je prisotne nagovoril predsednik društva, Borut Ambrožič ml.

Tokratno prireditev je obogatila fotografska razstava Gerharda Anglaitnerja, sicer podpredsednika foto kluba Maribor ter glasbeni nastop Orfove glasbene skupine z OŠ Kamnica. Na skupščini v okviru tega dogodka so članice in člani društva sprejeli sklep, da bo društvo dejavno tudi na področju kulture. Na ta način se vračajo k zgodovinskim koreninam društva, ki je že pred drugo svetovno vojno prirejalo »park koncerte« v paviljonu, ter z vstopnino krilo del stroškov za vzdrževanje nasadov v parku.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice