Sam skrbi za kmetijo ter za bolno in invalidno mati. Hud požar jima je zdaj vzel tako rekoč vse. Ostaja jima le 300 evrov pokojnine in kar 450 evrov mesečnih stroškov.

Minuli četrtek se je kar 54 gasilcev sedmih gasilskih društev v Filovcih borilo s požarom, ki je zajel gospodarski objekt velikosti 300 kvadratnih metrov. V hlevu zagorelo med balami spravljene salame, požar pa se je hitro razširil na celoten objekt.

Posredovali so gasilci in gasilke iz Filovcev, Bogojine, Martjancev, Ivanjcev, Moravskih Toplic, Sebeborcev in Tešanovcev. S pravočasnim posredovanjem so preprečili, da bi se požar razširil še na stanovanjsko hišo, povezano z gospodarskim poslopjem, a ognjeni zublji so družini Ošlaj prizadejali hud udarec.

Škode za 40 tisočakov, na zavarovalnico ne računata

Za požig v tem primeru vsekakor ni šlo, saj so preiskovalci tujo krivdo že izključili. Zagorelo naj bi pravzaprav med balami sena in slame, pri čemer je gost, črn dim bilo moč videti tudi iz Murske Sobote.

Lastniku kmetije, 58-letnemu Antonu Ošlaju, ki sam skrbi za invalidno in bolno mamo, so na pomoč najprej priskočili sosedje. Skupaj so še pred prihodom gasilcev pred ognjem rešili nekaj glav živine, toda škoda je kljub temu ogromna. 

Ob samem poslopju sta v požaru izgubila še kmetijsko mehanizacijo, orodje, traktor ter – kar je najhuje – vso krmo za živali. Tako je nastalo za kar 40 tisoč evrov gmotne škode.

Odškodnine se ne moreta nadejati, saj kmetija ni bila zavarovana. Nove opreme si torej ne bosta mogla privoščiti, grozi pa jima celo prodaja vse živine.

Tudi do 450 evrov mesečno samo za položnice

Le s težavo sta se z materjo prebijala že doslej, s 300 evri Kristinine pokojnine – zdaj pa sta se znašla še brez prihodka od kmetije, ki jima je pomagal prebroditi mesec. Zgolj položnice namreč nanesejo do 450 evrov mesečno.

Marljivemu 58-letniku pri sanaciji gospodarskega poslopja tako pomagajo prijatelji in sosedje. Kot pojasnjuje Anton, se morajo najprej lotiti strehe, pod katero bodo spravili živino. Pri tem so marljive roke prostovoljcev in brezplačne storitve gradbenega mojstra v neprecenljivo pomoč, vendar pa bo treba nakupiti še precej materiala in drugih potrebščin.

Prav zato so znanci pristopili še k zbiranju finančnih sredstev in krme za živali. Gasilci so začeli akcijo zbiranja prostovoljnih prispevkov, medtem ko si prijatelji prizadevajo predvsem za pšenico in druga žita, da bi družini povrnili vir preživetja.

Prispevate lahko po svojih zmožnostih seveda tudi vi. Če želite Antonu in njegovi mami pomagati prebroditi stisko, ju lahko dosežete na naslovu Filovci 170 v Moravskih Toplicah oziroma na telefonski številki 031 239 602.

Sredstva pa lahko sicer nakažete tudi na Antonov TRR: 0234 0174 5312 653

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice