Dandanes poznamo različne odvisnosti, od tistih 'kemičnih' pa do 'nekemičnih', kamor spadajo tudi igre na srečo.

Verjetno je že marsikdo od vas kdaj preizkusil srečo z vplačilom stavnega listka, nakupom katere izmed srečk, vplačilom lota in podobno. Nekateri ste verjetno obiskali tudi katero izmed igralnic v naši bližini. Vse to je lahko povsem nedolžno, v kolikor imate dobro samokontrolo in vas ne zanese v nenadzorovano 'kockanje'.

Kaj hitro se namreč lahko znajdete v začaranem krogu odvisnosti. Strokovnjaki pa odvisnosti od igre na srečo pravijo kar 'skrita bolezen', saj s seboj ne prinaša nobenih vidnih simptomov.

Seveda ne moremo govoriti o tem, da je vsako igranje na srečo povezano z odvisnostjo, saj veliko ljudem predstavlja zgolj zabavo in sprostitev in jim je tveganje, da bodo izgubili del denarja, zanemarljivo. O tem je večinoma govora v primerih, ko vsote niso visoke in ko je bila oseba, ki je igrala igre na srečo neobremenjena z izgubo zneska.

Impulzivni odzivi privedejo do še večjih izgub

Poznamo pa tudi druge primere, ki jasno kažejo na odvisnost od igre na srečo. To s seboj prinaša vznemirjanje zaradi tveganega igranja, vsako izgubo denarja pa želi oseba z impulzivnim odzivom čimprej priigrati nazaj. Toda ob tem velikokrat tone še globlje.

»Vedno znova sem imel upanje, da bom uspel izgubljeni denar pridobiti v naslednji igri, tako sem po izgubljenih sto evrih zaigral še dodatnih sto in tako naprej. Spomnim se, da sem nekega večera zaigral skorajda celo plačo, ki je znašala okrog tisoč petsto evrov,«smo pred časom zapisali v enem izmed naših člankov, v katerem smo se pogovarjali z nekdanjim odvisnikom od iger na srečo.

Nekontrolirano igranje za seboj potegne več negativnih posledic. Odvisniki si sposojajo denar, da bi lahko igrali, velikokrat se zgodi, da življenjski prihranki izpuhtijo. Zaradi tega se krhajo odnosi z najbližjimi, ločitve niso redek pojav.

Kot nam je povedala Teodora Petraš NIJZ, v Sloveniji ne beležijo točnega števila odvisnih od iger na srečo, prav tako nimamo posebej klinike za zdravljenje od te vrste odvisnosti. Se pa tisti, ki se odločijo za zdravljenje od odvisnosti, odpravijo v ustanove, kjer tovrstno zdravljenje, za vse različne oblike, tudi poteka, dodajajo na NIJZ. 

Za različne odvisnosti so namreč specializirani različni terapevti. Kot poudarjajo strokovnjaki, je zaradi poplava vse večih in vse bolj dostopnih iger na srečo, tudi več tistih, ki podležejo tej omami.

Ste vedeli za izjavo o samoprepovedi?

Pa se da vse to pravočasno preprečiti? V kolikor ste dovolj odločni in sami pri sebi opažate, da bi lahko zapadli v svet kockanja, lahko to storite brez kakršnih koli večjih težav. Kako?

Morda niste vedeli, da lahko, predvsem v igralnicah, izpolnite izjavo o samoprepovedi obiskovanja igralnic in igranja drugih iger na srečo. Kako dolgo bo trajala samoprepoved določite sami, časovno obdobje pa ne sme trajati manj kot pol leta in več kot tri leta.

Ko izjavo enkrat podpišete, ste storili velik korak k temu, da ne zakockate svoje prihodnosti. Samoprepovedi namreč ne morete preklicati, ta pa velja na celotnem območju Republike Slovenije, v kolikor je sklenjen mednarodni dogovor, pa so vam vstopi v igralnice onemogočeni tudi izven Slovenije.

Na tak način pa vam ni preprečen zgolj vstop v igralnico, tudi spletne igre na srečo (e-stave) so za vas onemogočene. Na tak način lahko storite velik korak k temu, da v kolikor opažate, da imate težave s kockanjem, to tudi preprečite, preden bo prepozno ali vas bo stalo preveče denarja.

Preverite, ali imate težavo

Ob tem pa lahko s pomočjo spletnega obrazca, ki ga najdete na tej povezavi, preverite ali je vaše igranje že preraslo v težavo.

V Sloveniji je ena od oblik pomoči, namenjena zasvojenim z igrami na srečo, telefon Nacionalnega inštituta za psihoterapijo 040 849 049 ali 030 321 771. Na teh dveh številkah kličoči dobijo tudi vse informacije o centrih za psihoterapijo in psihosocialno pomoč. Za zasvojene z igrami na srečo in njihove svojce je pomoč v okviru Nacionalnega inštituta za psihoterapijo brezplačna.

Starejše novice