FOTO: Paul Veenvliet; harlekinska polonica
V Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru bo od 2. avgusta do 12. septembra na ogled razstava o tujerodnih vrstah v gozdovih.

Razstava z naslovom »Invazivke na poti« predstavlja tujerodne rastline, živali in glive, ki ogrožajo slovenske gozdove oziroma negativno vplivajo na gospodarstvo ali zdravje ljudi. 

Obiskovalci bodo na razstavi lahko spoznali invazivne tujerodne vrste, njihove poti vnosa oziroma širjenja ter načine, kako lahko vsak posameznik prispeva k preprečevanju škode, ki jo tujerodne vrste povzročajo.

Razstavo bo v četrtek, 2. avgusta, ob 17. uri, pospremilo tudi predavanje.

FOTO: Luka Oman; žlezava nedotika

Kaj so tujerodne vrste?

Tujerodne vrste so tiste rastline, živali, glive oziroma mikroorganizmi, ki jih je človek namerno ali nenamerno zanesel na območje zunaj svoje naravne razširjenosti. Nekatere tujerodne vrste lahko povzročajo okoljsko ali gospodarsko škodo oziroma negativno vplivajo na zdravje ljudi, zato jim pravimo invazivne tujerodne vrste.

Ko se invazivne tujerodne vrste razširijo, jih iz okolja pogosto ni več mogoče odstraniti. Zato je najpomembneje, da preprečimo njihov vnos oziroma jih odkrijemo v zgodnjih fazah širjenja.

FOTO: Zavod Symbiosis; sirska svilnica - papagajčki

Pri zgodnjem zaznavanju invazivnih tujerodnih vrst lahko sodeluje vsak. V ta namen v projektu Life Artemis, katerega cilj je osveščati splošno javnost in zasebne lastnike gozdov o škodi, ki jo v gozdovih povzročajo invazivne tujerodne vrste, vzpostavljajo sistem za zgodnje obveščanje in hitro odzivanje na tujerodne vrste v gozdu.

V projektu LIFE ARTEMIS so že vzpostavili spletno in mobilno aplikacijo »Invazivke«, preko katere lahko vsak registriran uporabnik sporoči opažanje tujerodnih vrst in tako prispeva k varovanju naše narave. Podatke o najdbi s priloženo fotografijo vrste pregledajo izvedenci, na podlagi zbranih podatkov pa se bodo pripravili ukrepi za preprečitev širjenja tujerodnih vrst v gozdovih.

Projekt, ki traja že od julija 2016 in se bo nadaljeval do oktobra 2020, izvaja Gozdarski inštitut Slovenije s partnerji Zavodom RS za varstvo narave, Zavodom Symbiosis, so. p., ter Zavodom za gozdove Slovenije. Sofinancirajo ga Evropska komisija, Ministrstvo za okolje in prostor, Mestna občina Ljubljana in Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice