Vsakdo izmed nas od časa do časa mora obiskati zdravnika, bodisi preventivno ali zaradi bolezni. Kaj pa storiti, ko se vaš zdravnik upokoji ali ga želite zamenjati?

V zadnjem času smo lahko velikokrat brali o preobremenjenosti zaposlenih v slovenskem zdravstvu. Tudi to je eden od razlogov, da veliko zdravnikov ne sprejema več novih pacientov. Povedano bolje, vse težje je najti ali zamenjati svojega osebnega zdravnika.

Velikokrat se zgodi, da ljudje pri iskanju prostega zdravnika kaj hitro obupajo, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa evidence prostih zdravnikov nima urejene na način, ki bi bil prijazen uporabnikom.

Zakaj je temu tako, lahko le ugibamo, a zdaj se je vendarle našla rešitev. Potem, ko se je na družabnih omrežjih razširila ideja o tem, da bi imeli seznam zasedenosti zdravnikov po posamezni regiji, se je to dejansko tudi zgodilo.

Na enem mestu zbrani vsi zdravniki

Kot piše blog had.si, so na tej spletni strani namreč zbrani podatki o zasedenosti zdravnikov po vsej Sloveniji. 

Uporabnik, ki je zbral vse te podatke, jih je seveda tudi ustrezno označil. Tako imate vsakega zdravnika obarvanega z rdečo, rumeno ali zeleno barvo, pri čemer rdeča pomeni, da ni na voljo, rumena, da lahko odkloni in zelena, da je na voljo. Prav tako je označeno, kateri izmed njih je tudi otroški zdravnik.

Vas zanima koliko stane vaše zdravljenje?

Še ena zanimiva stvar, ki se jo da preveriti na spletu, je tudi to, koliko so stala vaša zdravljenja v Sloveniji, kjer dobite vpogled v to, koliko stanejo posamezne zdravstvene storitve. 

Gre za  aplikacijo, ki je na voljo že kar nekaj časa, redko kdo pa se je je v preteklosti tudi posluževal. Za uporabo aplikacije si je potrebno pridobiti enega izmed naslednjih certifikatov:

Ministrstvo za javno upravo (SIGEN-CA) ali
Nova ljubljanska banka d.d. (AC NLB) ali
Pošta Slovenije d.o.o. (POŠTA®CA) ali
Halcom Informatika d.o.o. (Halcom-CA) ali
Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS-CA)

Na tej spletni stran je omogočen vpogled v vse postavke (zdravila, posege, obiske zdravnikov). Prikazani pa so izdatki, ki so bili plačani za zdravstvene storitve, izvedene v Sloveniji. 

Podatki, do katerih lahko dostopate so prikazani po letih, in sicer od leta 2013 dalje. Vrednosti za nekatere zdravstvene storitve na primarni ravni ne vključujejo celotne vrednosti zdravstvenih storitev, ki jo ambulante teh zdravnikov prejmejo za opravljeno delo, še piše omenjeni blog.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice