Začenja se Evropski teden mobilnosti, čaka nas obilica aktivnosti, preverite pa tudi, kje vas bodo pričakale zapore cest.

Danes se po vsej Evropi prične Evropski teden mobilnosti, ki bo trajal do 22. septembra. Program projekta so organizirali tudi v Sloveniji, kjer želijo organizatorji s sloganom "Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost" opozoriti na trajnostno kolesarsko infrastrukruto, ki naj bi že povsod po Evropi nakazovala na pozitivne ekonomske posledice. "Vrednost nepremičnin v mestih z dobro kolesarsko infrastrukturo in učinkovitim javnim prevozov je, denimo, višja", ugotavljajo na uradni slovenski spletni spletni strani projekta. 

Namesto avta na kolo ali brezplačno na avtobus

Organizatorji projekta opozarjajo na opuščanje vožnje avtomobilov, tam kjer to ni potrebno. Zlasti je potrebno postaviti dober zgled otrokom, da bodo tudi oni mislili na lastno zdravje kot zdravje okolja. "Otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo boljše rezultate. Zaposleni pešci in kolesarji v povprečju delajo 
učinkoviteje od voznikov avtomobilov, gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški. Vse to ima pozitiven vpliv na ekonomski položaj lokalne skupnosti, k čemur lahko prispeva prav vsak izmed nas", še komentirajo.

V četrtek, 22. septembra,  bo tako v okviru dneva brez avtomobila na voljo tudi brezplačna vožnja z avtobusom.

Zanimivih aktivnosti ne bo malo

V Mariboru lahko prvo akcijo v okviru projekta, imenovano Zzrolano mesto, pričakujemo to nedeljo, ko se bo zgodil kolesarski izlet "Boč in Donačka ob Dravinji", ki se prične že pred sedmo uro zjutraj s štartom pred glavno železniško postajo Maribor. V preostalih dnevih projekta bodo na voljo številne druge akcije. Na voljo bodo denimo predstave za otroke in razne info stojnice, ki bodo mimoidoče osveščale o zdravem načinu življenja. Kot zanimivost lahko izpostavimo poligon za simulacijo vožnje pod vplivom, delavnico koles iz odpadnih materialov in senzorične delavnice, kjer vas bodo poučili o bosi ter slepi hoji, prepoznavanjem začimbnic z vonjem in prepoznavanju predmetov z otipom. Slednje bodo zanimive zlasti za vse navdušence nad intuitivnim zaznavanjem, ki ga mestno življenje precej zatre.

V Mestni občini Maribor so v okviru projekta TRAMOB sicer do sedaj poskrbeli že za 6 kilometrov dolge kolesarske poti, do leta 2020 pa je predvidenih še več.

Zapore na cestah

Vsi, ki v nedeljo med četrto in pol šesto uro načrtujete vožnjo po Mariboru, bodite pozorni na cestne zapore na relaciji Trg svobode (start) – Partizanska – Prešernova – Razlagova – Krekova – Strossmayerjeva – Mladinska - Vrbanska – Turnerjeva – Gosposvetska – Strossmayerjeva – Koroška – Glavni trg – Glavni most – Trg revolucije – Pobreška cesta – Zrkovska cesta – Čufarjeva cesta – Ulica Veljka Vlahoviča – Čufarjeva – Zrkovska - Pobreška dvoetažni most – Oreško nabrežje – Mlinska (krožišče) - Partizanska – Trg svobode (cilj). 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice