Odločitev o izbiri ponudnika za izvedbo nadgradnje železniškega odseka Pesnica–Šentilj–državna meja je postala pravnomočna.

Že oktobra smo poročali o nadgradnjah in izboljšavah, ki jo bo deležna skoraj 16-kilometrska železniška proga Maribor–Šentilj, ena pogosteje rabljenih povezav, ki dopušča največjo hitrost potniških vlakov 80 km/h.

Zaradi neustreznosti glede tehničnih parametrov in zmogljivosti ne zadošča več zahtevam sodobnih prevoznih potreb, zato je potrebna popolne obnove, so nam takrat odgovorili na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo.

Nadgradnja železniškega odseka Pesnica–Šentilj–državna meja

Nadgradnja železniškega odseka Pesnica–Šentilj–državna meja se bo izvajala v sklopu projekta nadgradnje železniške proge Maribor–Šentilj, v okviru katerega je predvidena izvedba nadgradnje obstoječega tira in železniških postaj Maribor, Pesnica ter Šentilj, ureditev nivojskih križanj cest z železnico, rekonstrukcija obstoječega predora Šentilj, izgradnja novega predora Pekel in novega viadukta Pesnica.

Izbrani so izvajalci

Sedaj je bil pravnomočno izbran izvajalec za izvedbo nadgradnje železniškega odseka Pesnica–Šentilj–državna meja. Rok za izvedbo del je 14 mesecev od uvedbe v delo, izbrani izvajalci del v vrednosti 44.367.343,51 evrov pa so Pomgrad, SŽ–ŽGP, GH Holding in Gorenjska gradbena družba.

V okviru pogodbe bo na omenjenem odseku izvedena nadgradnja obstoječega tira, ki zajema zamenjavo nasipa, tirne grede, tirnic, kretnic in vozne mreže, rekonstrukcijo obstoječih ter gradnjo novih premostitvenih objektov. Urejeno bo tudi postajališče Cirknica ter izvedena nadgradnja postaj Pesnica in Šentilj, vključno z ureditvijo peronske infrastrukture in novimi izvennivojskimi dostopi na perone.

Dela predvideno zaključena v letu 2020

Ocenjena vrednost investicije je 253,7 milijona evrov, predvideno pa je tudi sofinanciranje z evropskimi sredstvi iz kohezijskega sklada v višini približno 100 milijonov evrov. Dela na obstoječi trasi bodo zaključena predvidoma v letu 2020, na novi trasi na odseku Počehova–Pesnica–predor Pekel, viadukt Pesnica pa do konca 2022.

Preberite še

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ne, ne ... (nepreverjen)

.. ne rabimo nadgradnje

Starejše novice