25 šivilj podjetja April, ki so še decembra delale nadure in šivale ob sobotah, je v novo leto vstopilo z namerami o odpovedi. Plačila za opravljeno delo pa še vedno niso videle. Jutri bodo vložile predlog za stečaj.

Šivilje mariborskega podjetja April, ki hira na pogorišču včasih slovitega tekstilnega velikana Pik, so v novo leto stopile z grenkim priokusom. 

Kot smo poročali, so na silvestrovo s strani nedavno imenovanega direktorja podjetja za organizacijo, splošne in pravne zadeve Davida Šege, sicer nekdanjega mariborskega odvetnika, prejele pošto, da jih ne potrebuje več, predlagal jim je še, naj same vložijo izredne odpovedi delovnega razmerja. 

Predlog, ki je sodu izbil dno

Delavke se s tem, seveda, niso strinjale, saj bi tako izgubile pravico do neizplačanih treh plač in petih regresov. Zdaj so na čakanju, jutri bodo vložile predlog za stečaj.

»Ko je napotil delavke naj same dajo odpoved, je resnično obsojanja vredno in v pravni državi, kot je Slovenija, se kaj takšnega resnično ne bi smelo zgoditi,« opozarja Anton Rozman, generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije.

Upajo, da bo sodišče upoštevalo agonijo delavk in čim prej oklicalo stečaj. A pritožba delodajalca je zelo verjetna. Postopek bi se v tem primeru precej podaljšal.

Obupane delavke so že oktobra lani opozorile tudi na šikaniranje vodstva. Pomoč so že tedaj iskale pri različnih sindikatih, a za stavko zaradi strahu niso zbrale niti enega samega podpisa.

»Bale so se včlanitve v sindikat, ker bi to delodajalec sprejel zelo negativno in bi bila situacija lahko za katero od njih še slabša,« se spominja generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije. 

Jaka Šilak, predstavnik sindikata na podravski območni enoti Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, pa dodaja: »Verjamem, da so delavke upale, da bo morda nekako steklo in bo podjetje živelo dalje, ampak zgleda, da je bil tu delodajalec zelo neodgovoren, da jih je še pozival k temu, da so opravljale nadure, če je v osnovi že vedel, da je že nekaj delavk prezaposlil na drugo podjetje.« 

Delavke podjetja Sedmi dan, kamor je lastnik Ljubo Javoršek, ki z javnostjo ne komunicira, konec oktobra prezaposlil 70 'poslušnih' delavk iz podjetja April, z nami niso želele govoriti. Deluje pa na istem naslovu. 

»Verjetno je bila to za vodstvo družbe oziroma za lastnika ena od situacij, eden od načinov, ki je v Sloveniji možen, da pustiš, da nekaj shira in odpreš novo podjetje,« dodaja Rozman.

»Če vodstvu ni uspelo spremeniti programa, dvigniti cen, potem je tudi to podjetje verjetno v relativno kratkem času obsojeno na podobno situacijo,« še opozarja generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije.

Podjetje April je sicer v preteklosti dobilo več kot pol milijona evrov državnih subvencij.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
komunist lojz (nepreverjen)

Tito kje si REŠI NAS
Ko si bil še živ
jih je veliko takih, ki niso plačrvali delavcev
končalo na Golem otoku
Tito reši nas, Lačne smo in zgarane

Samozaposlitev (nepreverjen)

Sivilja s.p.

In reply to by komunist lojz (nepreverjen)

Navijac (nepreverjen)

Se kar.zalostno a resnicno.sramotno pocetje za lastnika mesto drzavo

Kritik (nepreverjen)

Glavni krivec je KRIVOSODJE ! Korupcija je pisana v Ustavi .

Katja7 (nepreverjen)

Je pa res svinjar,tale Javorsek.Naceloma ne odobravam nasilja,ampak bi bilo vzgojno(sicer prepozno),da ga konkretno prebutajo.Mogoce mu izbijejo ven zlobo, nemoralo,pokvarjenost in nehumanost.Pa kljub temu,da je nek karate mojster.

Zlobni so zlovaki (nepreverjen)

A mislite da je zlovak ali zlovenec

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

Starejše novice