Aktivno opozarjanje je pripomoglo k zmanjševanju števila s pirotehniko povezanih nesreč, a je teh še vedno preveč.

Nepremišljena uporaba pirotehnike lahko posameznika zaznamuje za celo življenje. To še kako dobro ve 31-letni Dominik Benkovič, ki se mu je življenje obrnilo na glavo po hudi nesreči 21. aprila 2000, ko ga je eksplozija 200-litrski soda s karbidom usodno zaznamovala. Le trenutki so ga ločili od smrti. 

A Dominik je preživel, se pobral, zdaj pa opozarja, da se izogibajte uporabi kakršnih koli pirotehničnih sredstev. Z njim smo se dobili preden odide v službo. Prihodnje leto bo minilo že 20 let od nesreče, ki se mu je zgodila za velikonočne praznike in mu je vzela levo nogo, pripoveduje s solznimi očmi.

»Takrat sem preživel in lahko sem na to zelo ponosen, da mi je bilo dano drugo življenje, da ga probam ceniti, kolikor se le da«.

Da se je sprijaznil, je potreboval petnajst let

Njegovo življenje je viselo na nitki, a pravi boj se je začel šele, ko je moral znova stopiti na noge.

»Petnajst let sem rabil, da sem se sprijaznil s tem«.

Zato opozarja vedno znova in znova, uporaba pirotehnike lahko posameznika zaznamuje za celo življenje. Predvsem otrokom polaga na srce ...

»Če bi se le dalo, se naj prosim lepo izogibajo pirotehnike, zato ker posledice so lahko doživljenjske«.

Rad živi mirno, a prazniki vedno znova prinašajo tudi pirotehniko. Vsak pok pa prebudi isti spomin.

»S tem ostaneš zaznamovan za celo življenje«.

Veseli se malih stvari

Dominik se je z jekleno voljo in s pomočjo ljudi okoli sebe pobral. Veseli se vsakega dne, ki mu je dan in malih stvari okoli sebe.

»Služba, izpit, avto, recimo, lahko grem na pohod, lahko grem malo višje, poskušam. Trudim se«.

Ne obupuje, ampak vsak dan vsrkava življenje s polnimi pljuči. 

»Trenutno na svoje življenje gledam zelo sproščeno, uživam, ker samo enkrat ti je življenje podarjeno, zato pa ga je treba tudi ceniti«.

Dominik je povedal svojo zgodbo v upanju, da se nikoli več ne bi ponovila. V naslednjih dneh pa si boste lahko prebrali tudi zgodbo zdravnika, ki ima izkušnje s podobnimi poškodbami, kot se je pripetila Dominiku.

S spleta

Komentarji (0)

Log in or register to post comments

Starejše novice