Pogovarjali smo se z napadenim Renejem Žuničem, ki je enajst dni po napadu še vedno v UKC Maribor. Zdravniki se še vedno borijo za njegovo ledvico.

Pred dnevi smo poročali o brutalnem napadu na moškega, ki se je zgodil v soboškem parku. Kot se je izkazalo kasneje, je bil žrtev dejanja Rene Žunič, sicer LGBT aktivist. Razlog za nasilje naj bi bila homofobija. Reneja smo obiskali v bolnišnici, kjer nam je opisal dogodke tistega sobotnega večera.

»Z Nejcem sva bila povabljena na večerjo k moji sestri. Za tem sva se s prijateljem odločila, da greva v Mladinski in kulturni klub v Murski Soboti, kjer je bil večer glasbe devetdesetih let. Cel večer je bilo vse tako, kot mora biti. Pravzaprav sem tam domač, vsi me poznajo,« je uvodoma povedal Rene.

Zadnja stvar, ki se je spomni, je to, da je šel do natakarice in jo vprašal, ali bi se mu pridružila ob cigareti. Zaradi dela je vabilo odklonila, nato pa se je začelo.

»Nato sem pograbil jakno in šel po stopnicah ven, se obrnil na desno in od zadaj je priletel udarec. Poleg tega pa še besede peder, gej, feget. Od takrat naprej se ne spomnim nič več. Te besede je govorila samo ena oseba, toda slišal sem več glasov. Naslednje, kar se spomnim, je to, da so me dajali v rešilca,« je povedal Rene.

S policijo govoril pod vplivom protibolečinskih substanc

Petkovega večera se spominja tudi njegov partner Nejc:

»Pred hišo sva z Renejevo sestro slišala dretje in šla pogledat, kaj se dogaja. Ko sva prišla ven, sva našla Reneja v solzah. Takoj sva poklicala rešilca, to je bilo okoli 4. ure zjutraj,« pravi Nejc, medtem ko Rene dodaja: »Ne spomnim se, kako sem prišel do stanovanja oziroma do dvorišča.«

Nedolgo za tem, ko je bil pripeljan v soboško bolnišnico, so ga obiskali policisti. Kot pravi, je bil zapisnik zaključen ob 6.30 zjutraj.

»Policista sta prišla k meni na oddelek, toda takrat sem bil pod vplivom velikega števila substanc proti bolečinam. Zato se niti ne spomnim, kaj vse smo se pogovarjali. To se mi nekako ne zdi najbolj dobro. Za njima je prišel še kriminalist in dejal, da je vse skupaj zelo sumljivo, ker nihče ni videl ali slišal ničesar,« je povedal Rene.

Policija v iskanje sledi šele več dni po napadu

Zanimivo je sicer tudi, da so policisti šele po objavi članka na Sobotainfo.com poklicali Renejevo sestro s pozivom, naj jim prinese oblačila, ki jih je napadeni nosil tisti večer. Sledi na njegovih oblačilih je policija torej začela iskati vsaj pet dni po samem pretepu.

Kontakt uredništva, ki pozna delo policije, ocenjuje, da gre pri tem za izredno nenavadno prakso, saj je sledi menda treba zbrati čim prej in ne šele pet ali šest dni po dogodku.

Z vprašanjem, zakaj sestre niso kontaktirali že prej, smo se zato obrnili neposredno na Policijsko upravo Murska Sobota. V odgovor pa smo prejeli naslednji zapis: 

»Glede dogodka, o katerem sprašujete, policisti Policijske postaje Murska Sobota zbirajo obvestila. Po končanih aktivnostih bomo o ugotovitvah obvestili javnost.«

Mislil je, da nima sovražnikov

»Nimam sovražnikov, vsaj do sedaj sem mislil, da jih nimam. Ljudje so šokirani. Vsi, ki me poznajo, pravijo, da sem duša od duše. Prej bi dal obe roki v ogenj za nekoga drugega. Pomembno je, da se o takšnih napadih piše v medijih in se zadeve ne pometejo pod predpražnik. Vsi smo ljudje. Naju z Nejcem podpira vse več ljudi, zato sva tudi ustvarila Facebook stran Rainbow Kings. Zakaj lahko moj otrok to sprejema, drugi ljudje pa ne? Ni mi jasno,« pravi Rene.

In posledice? Zlomljena rebra, za ledvico se zdravniki še borijo, vsakodnevno ima preiskave. Kot pravi, se počuti labilno, njegovo razpoloženje pa zaradi psihe tudi nekoliko niha. Žal mu je, da je prišlo do tega, a ne misli biti tiho. Dodaja namreč, da lahko s svojo bolečino morda pomaga komu v prihodnje, pa čeprav bo sam do konca življenja imel težave z zdravjem.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
wersus

Ja je... In pravi se GEY. Probleme pa maš ti egoistično zajebani GOSAK brez.... saj veš česa... GA GA

Katja7 (nepreverjen)

@wersus...uffff,razgledanost pa to,ti ravno ne sede,a ne?Gey? Zivimo v Sloveniji,ni potrebe po anglescini.In...goska je zenskega spola,osnove slovnice,ccccc.Rasisticna?Kdo je omenjal raso?Pedrajsli so vseh ras.

wersus

Goska je ženskega spola, ja se strinjam. Ti pa imaš up. ime Katja7. A ja...! Saj že razumem. Bojiš se svoje istospolnosti si vsaj na komentarjih daš žensko ime. In ja gey je angleško, Katja7 je pa iz zvezdanih stez pa še napačnega spola. In ja razgledanost res imam na nuli ker si s tabo pišem. GUMIJASTA GLAVO ZARUKANA. Goske so me pa že tožile ker ker so hudo užaljene.. ker so omenjene v iostom stavku s tabo. Prepotentni prasec.
No super! Zdaj me pa bodo še svinje tožile.
Tebi pa še lobotomija ne bo pomagala. Fajn se mej v svojem drizlavo bednom živlenjci.

wersus

In samo za info... Nacisti so imeli s prva idejo da bi vsi bili perfekt: vsi močni, ubogljivi, super vojaki, pametni, lepi, vsi blond (isti).... Borili so se proti vsem kar je odstopalo od tega. Tudi proti istospolnosti... A vidiš sličnost med tabo in njimi?!?

Mmm12987 (nepreverjen)

Vzhodnjaki boste vedno vzhodnjaki.
Komentatorji pa izobraženi v nulo. Gey ni ne angleško ne slovensko. Pederajs je pa oseba, ki ima nagnjenja do otrok. Oznavevanje odnosa med normalnimi odraslimi ljudmi je pa butasto. Če bi bil referendum proti porokam belcev in črncev, bi bil rezutat zelo podoben temu iz leta 2015. Zamislite se malo, kam to sodi.

Starejše novice