Danes je bila na sporedu izredna seja mariborskih svetnikov, ki pa je bila zaradi nizke udeležbe in nesklepčnosti odpovedana.

Na četrtkovi resni seji Mariborskega mestnega sveta so mariborski svetniki zahtevali razpravo na temo dogajanja v zavodu in mariborskem turizmu, torej tudi o razrešitvi direktorice Zavoda za turizem Maribor Pohorje Doris Windisch Urbančič.

Župan Andrej Fištravec namreč na dnevni red četrtkove seje ni uvrstil točke o predhodnem mnenju glede razrešitve direktorice. Povedal je, da nima zadržkov glede razprave na omenjeno temo, zato je napovedal, da bo izredno sejo sklical še pred sejo sveta zavoda, na kateri bi naj ta odločal o dokončni nezaupnici.

Sedem od petinštirideset

STA pa piše, da si svetniki verjetno niso predstavljali, da se bo to zgodilo že v ponedeljek in v času zimskih šolskih počitnic. Tako je bila temu primerna tudi udeležba – seje se je udeležilo zgolj 7 svetnikov, kar je za sklepčnost v 45-članskem mestnem svetu premalo. Fištravec je kljub nejevolji tistih, ki so prišli, da je namensko izbral tak termin, ugotovil nesklepčnost in jo odpovedal.

Usoda direktorice, ki je ta položaj s podporo vodstva mestne občine zasedla šele maja lani, je na tapeti že vse od zadnjih dni lanskega leta, ko ji je svet zavoda pod vodstvom Gregorja Bezlaja izglasoval nezaupnico ter od nje zahteval dopolnitev poslovnega in finančnega načrta za leto 2018.

Še kar brez pravih razlogov

Direktorica je na očitke odgovorila v obširnem gradivu, ki bi ga naj danes obravnavali tudi mestni svetniki. Prejšnji teden so bili vidno nezadovoljni zaradi dejstva, da jim doslej še ni nihče od odgovornih pojasnil pravih razlogov, zakaj je Windisch Urbančičevo treba razrešiti.

Tudi župan je povedal, da direktorica ne uživa več njegove stoodstotne podpore, o dokončni usodi – če bo svet zavoda predlagal razrešitev – pa bo odločal mestni svet. Težava je ta, da mariborska občina ni edini ustanovitelj zavoda, ampak so to tudi občine Hoče-Slivnica, Rače-Fram in Starše. Slednje so direktorice podprle, v Mariboru pa so jim zato očitali neizpolnjevanje obveznosti do zavoda, ki ga v celoti finančno podpira le največja občina in si s tem jemlje izključno pravico do imenovanja vodstva zavoda. V nasprotnem primeru pričakuje od občin poplačilo okoli 1,2 milijona evrov doslej neporavnanih obveznosti.

Občine so nad tem presenečene in ne vedo, kako so v Mariboru prišli do take številke, bo tem pa so tudi zatrdili, da ob ustanovitvi zavoda – leta 2012 – sploh ni bil natančno dogovorjen način financiranja in obveznosti.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bosanković (nepreverjen)

mene pa zanima ali je bil prisoten svetnik Febo

Starejše novice