V Saubermacherjevem centru za ravnanje z odpadki v Lenartu je okoljska inšpektorica včeraj opravila izredni nadzor.

V industrijskem objektu podjetja Saubermacher v Lenartu, kjer je v nedeljo proti večeru zagorelo na zunanji deponiji mešanih odpadkov, na površini okoli 300 kvadratnih metrov, je okoljska inšpektorica včeraj opravila izredni inšpekcijski pregled.

Saubermacher na lokaciji v Lenartu izvaja zbiranje mešanih komunalnih odpadkov kot izvajalec javne službe za koncesijske občine. Po ugotovitvah inšpektorice ima pridobljeno potrdilo o vpisu zbiralcev pri Agenciji Republike Slovenije za okolje za skladiščene nenevarnih odpadkov v skupni količin 4200 ton in ni v sklopu naprave na podlagi evropske direktive o industrijskih emisijah, ki se prav tako nahaja na omenjenem naslovu.

Saubermacher je o požaru obvestil okoljsko inšpekcijo in požarno inšpekcijo

»Do požara - samovžiga - je prišlo na prostoru začasnega skladiščenja mešanih komunalnih odpadkov, pred predajo v obdelavo. Po oceni, je zgorelo 10 ton mešanih komunalnih odpadkov,« ugotavlja inšpektorica.

Saubermacher je o izbruhu požara obvestil okoljsko inšpekcijo in požarno inšpekcijo. Na izrednem inšpekcijskem nadzoru, ki ga je okoljska inšpektorica opravila včeraj, je ugotovila, da se trenutno na lokaciji skladišči 497 ton mešanih komunalnih odpadkov, kar je precej manj količine, ki bi jo lahko skladiščili v Centru za ravnanje z odpadki v Lenartu.

»Do iztekanja požarnih vod v okolje ni prišlo. Bile so zajete v usedalniku s prostornino 180 kubičnih metrov. Upravljalec jih bo predal na čistilno napravo kot odpadek. Začeli so tudi z vzorčenjem požarnih vod. Z rezultati bodo seznanili okoljsko inšpekcijo,« so še pojasnili na inšpektoratu.

Inšpektorica je prav tako ugotovili, da IED naprava obrata za sortiranje embalaže, obrata za razstavljanje izrabljenih motornih vozil in ostalih skladiščnih manipulativnih prostorov ni bila poškodovana in da se preostali del dejavnosti odvija nemoteno.

Status samih odpadkov se ni spremenil, tako bodo v okviru načrta nadaljevali z njihovim odvozom do centrov za obdelavo.

Glede na ugotovitve na lokaciji Centra za ravnanje z odpadki v Lenart, po požaru ni bilo razlogov za ukrepanje, še zaključuje inšpektorica.

Preberite še

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice