V jesenskih mesecih število akutnih okužb dihal prične pričakovano naraščati in običajno doseže vrh v januarju ali februarju. V UKC Maribor razmere opisujejo kot izredne.

Sezona gripe še traja, ogroženim skupinam in tudi ostalim prebivalcem v UKC Maribor še vedno svetujejo cepljenje. Cepljenje je trenutno še priporočljivo, saj glede na analize prejšnjih let in trenutnega stanja še ni prišlo do vrhunca sezone, opozarja tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Se pa število primerov obolelih za gripo in gripi podobno boleznijo zvišuje.  

Gripa je nevarna zaradi zapletov, najpogosteje pljučnice ali vnetja srednjega ušesa, poslabšajo se kronične bolezni, izid je lahko tudi smrten.

Na intenzivno enoto letos zaradi gripe okoli 20 ljudi

»Na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja vsak dan pregledajo več ljudi zaradi gripe in respiratornih obolenj, tudi pljučnice, ter z zapleti, ki jih srečujemo vsako leto. Letos smo v UKC Maribor obravnavali dobrih 200 pacientov, približno 10 odstotkov teh je potrebovalo zdravljenje na intenzivni enoti,« na vprašanja Mariborinfo odgovarjajo v UKC Maribor.

»Kljub izrednemu stanju se zdravstveno osebje trudi in zaenkrat obvladuje razmere v UKC Maribor,« dodajajo.

Imate simptome gripe? Ostanite doma!

Virusi gripe se prenašajo s kužnimi kapljicami, ki nastajajo pri kašljanju, kihanju, govorjenju. Virusi na površinah lahko preživijo nekaj ur. Če nismo previdni, jih lahko z rokami prenesemo v usta, nos in oči ter se tako posredno okužimo. Znaki bolezni se pojavijo v nekaj dneh po okužbi, to so mrazenje, povišana telesna temperatura, suh kašelj, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih ter izrazita utrujenost. 

Simptomi in znaki gripe so mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki po navadi izginejo v dveh do sedmih dneh. Starostniki imajo razmeroma pogosto le vročino in motnje zavesti.

»Zato je pomembno, da predvsem tisti, ki so zboleli, poskušajo omejiti stike. Če zbolimo in hodimo naokoli, smo potujoči raznašalec bolezni. Zato ostanimo doma, ne hodimo na delovna mesta, v šole in vrtce. Ne obiskujmo bolnikov v bolnišnicah in stanovalcev domov za starejše občane. Večinoma si lahko pomagamo z zdravili za samozdravljenje,« še opozarjajo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Če v nekaj dneh ni izboljšanja, predvsem če vztraja visoka telesna temperatura in kašelj postane vse bolj gnojav, pomeni, da se je potek gripe zapletel s pljučnico. V tem primeru je pregled in nasvet zdravnika nujno potreben.

Omenitev obiskov velja do preklica 

»Sicer na območju UKC Maribor zaradi virusnih obolenj dihal in pojava gripe velja omejitev obiskov na eno zdravo osebo. Izjema sta Oddelek za pljučne bolezni in Oddelek za nevrološke bolezni, kjer velja prepoved obiskov – na Oddelku za pljučne bolezni iz naslova povečanega števila obolelih z gripo in gripi podobnimi obolenji, na Oddelku za nevrološke bolezni pa zaradi pojava črevesnih bolezni,« še opozarjajo v mariborskem kliničnem centru. Omejitve in prepovedi veljajo do preklica.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice