Javni holding Maribor je danes uradno dobil svoje prve sodelavce. S 15. januarjem je bilo na holding prezaposlenih skupno 32 delavcev iz Energetike Maribor, Mariborskega vodovoda, Marproma, Nigrada, Pogrebnega podjetja Maribor in Snage.

Omenjena prva skupina 32 zaposlenih, ki so bili prezaposleni na Javni holding Maribor, vključuje zaposlene s področij prava in kadrov, nabave ter javnih naročil, z njihovim prihodom v prostore holdinga, ki se nahajajo v stavbi Nigrada na Zagrebški cesti 30, pa ta tudi uradno začenja z operativnim delovanjem, so danes sporočili s holdinga.

V skladu z začrtano strategijo bo 1. februarja sledil prenos druge skupine zaposlenih z mariborskih javnih podjetij.

Na holding bo takrat prešlo še 51 sodelavcev s področij financ in računovodstva, informacijske tehnologije ter strateškega komuniciranja in marketinga.

Skupno bo tako holding zaposloval 83 sodelavcev, ki so oziroma bodo pod okrilje nove skupne družbe preneseni ob upoštevanju določil zakona o delovnih razmerjih. Ta med drugim zagotavljajo ohranitev dosedanjih pravic in obveznosti iz delovnega razmerja najmanj eno leto po prenosu in kontinuiteto zaposlitve.

Glavni namen holdinga je povezati razpršena podjetja

V prvi fazi bodo delovna mesta zaposlenih na holdingu sovpadala z njihovimi obstoječimi na matičnih podjetjih, po prehodnem obdobju enega leta, ko bodo natančno opredeljeni vsi delovni procesi, pa je načrtovana vzpostavitev nove organizacijske strukture.

»Pri tem bomo, tako kot v že izpeljanih postopkih, še naprej sodelovali z vsemi reprezentativnimi sindikati in s svetom delavcev,« poudarjajo na holdingu.

Ob tem so izpostavili, da je bil Maribor do ustanovitve holdinga eno od redkih mest v tem delu Evrope, ki je imelo svoje gospodarske javne službe razpršene po več podjetjih.

»Zato je glavni namen ustanovitve Javnega holdinga Maribor povezati podjetja, ki jih izvajajo, ter konsolidirati in optimizirati njihove skupne službe, da bodo nudile čim boljšo podporo matičnim podjetjem. Slednja pa se bodo lahko še bolj osredotočila na izboljšanje svojih storitev, ki so eden ključnih dejavnikov za kakovost vsakdanjega življenja v mestu,« so navedli.

Učinki holdinga bi naj vplivali tudi na finančno področje

Od holdinga pričakujejo učinke tudi na finančnem področju. Ti bi po ocenah strokovnjakov lahko bili vidni v treh letih, predvsem v obliki zmanjšanja stroškov iz naslova povezanega delovanja in skupne nabave podjetij.

»To bo zelo pomembno tudi za želeno ohranitev sedanjih cen komunalnih storitev za uporabnike; končne cene so sicer odvisne od več dejavnikov, pri čemer na določene neposredno ne moremo vplivati, lahko pa z doseženimi prihranki iz skupnega delovanja poskušamo čim dlje ohraniti njihov trenutni nivo,« so v današnjem sporočilu za javnost še zapisali v Javnem holdingu Maribor.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice