V zadnjem času se v javnosti pojavlja več izjav o nedostopnosti do zdravstvene oskrbe na primarni ravni in kot posledico tega ne napotovanje pacientov na sekundarno oziroma terciarno zdravstveno oskrbo.

Iz tega razloga so v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, ki je med največjimi zdravstvenimi ustanovami na primarni zdravstveni ravni v državi, pregledali in statistično obdelali podatke o številu obravnav pacientov v obdobju od prvega januarja letošnjega leta do 13. novembra in te podatke primerjali s tistimi iz prejšnjega leta.

Tako so v zdravstvenem domu v letošnjem letu kljub epidemiji novega koronavirusa, opravili kar 1.061.755 obravnav, kar znaša 95 odstotkov obravnav v lanskem letu, ko jih je bilo 1.116.701. V omenjenem obdobju letošnjega leta so pacientom izdali 132.486 napotnic, v istem obdobju leta 2019 pa 171.884, kar znaša 77 odstotkov izdanih napotnic v lanskem letu

»Razlog za 23 odstotno zmanjšanje izdanih napotnic vidimo v delovanju sekundarnih in terciarnih zdravstvenih ustanov v času prve, kot tudi druge razglasitve dobe epidemije, ko so bolnišnice delovale v prilagojenem, zmanjšanem obsegu, hkrati pa tudi zmanjšanemu številu pacientov, ki niso želeli kljub svojim drugim zdravstvenim težavam, dodatno obremenjevati zdravstvenega sistema zaradi epidemije covida-19,« sporočajo iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca.

Problematika obravnave pacientov s sumom na pljučnega raka

Ker se je v javnosti izpostavljala tudi problematika obravnave pacientov s sumom na bolezen pljučnega raka, so v omenjenem zdravstvenem domu pregledali tudi podatke o številu obravnav v pljučnem dispanzerju zavoda. 

Število pregledanih pacientov na pljučnem dispanzerju od 1. januarja do 13. novembra letošnjega leta je bilo 7233, od tega 2945 prvih pregledov in 4288 kontrolnih pregledov. V enakem obdobju lanskega leta je bilo skupno pregledanih 8867 pacientov, od tega 3796 prvih pregledov in 5071 kontrolnih pregledov. Tako v letošnjem letu v zdravstvenem domu beležijo 81 odstotkov obravnav v primerjavi s prejšnjim letom.

Skupno število napotenih pacientov iz pljučnega dispanzerja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor na terciarno raven specialistične zdravstvene dejavnosti v bolnišnico je bilo 216, od tega je bilo pod stopnjo nujnosti zelo hitro k specialistu pulmologu s sumom na tumor pljuč poslanih 168 pacientov. 

»S temi podatki želimo pojasniti delo in skrb zdravstvenih timov v primarnem zdravstvenem varstvu za vse paciente, ki se odločijo poiskati pomoč za svoje zdravstvene težave,« še poudarjajo v zdravstvenem domu.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JBT (nepreverjen)

Zakaj se sprenevedate ? Direktorica pljucnega oddelka na Pohorju je jasno povedala ,da je letos obisk manjši za 90% ali drugače ,če jih je lani prihajalo 10 pacientov dnevno ,letos pride dnevno samo EN pacient. Radio Maribor .

Starejše novice