Po seji sveta zavoda Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so zaokrožile informacije, da je ogrožena nujno potrebna nadgradnja mariborske onkologije. Pa informacije res držijo?

V začetku oktobra je bil sprejet zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenskem zdravstvu do leta 2031, ki bodo namenjena tudi Univerzitetnemu kliničnemu centru.

Kot je takrat povedal direktor bolnišnice Anton Crnjac, gre za zgodovinski dogodek, saj je politika s podporo tega zakona pokazala, da razume resnične težave slovenskega zdravstva.

Po besedah prvega moža mariborskega UKC gre za okoli dve milijardi evrov denarja, ki bodo razdeljena med zdravstvene ustanove, od tega okoli 760 milijonov evrov samo za oba klinična centra.

Obetajo si okoli 250 milijonov evrov

V Mariboru pričakujejo, da bodo sredstva razdeljena pravično, pri čemer si obetajo okoli 250 milijonov evrov, zato so pripravili nabor desetih najpomembnejših investicijskih projektov. 

Med investicijskimi prioritetami Crnjac omenja potrebno gradnjo negovalne bolnišnice, gradnjo infekcijske klinike, v mariborski bolnišnici razmišljajo o novih prostorih za patološki oddelek in tudi o nadgradnji onkologije.

Po včerajšnji seji Sveta zavoda Univerzitetnega kliničnega centra Maribor pa so zaokrožile informacije, da je nadgradnja onkologije ogrožena.

Z nadgradnjo onkologije želijo začeti že prihodnje leto

Sedaj so iz mariborske bolnišnice sporočili, da je bila v javnosti napačno interpretirana novica glede morebitne ogroženosti nadgradnje onkologije. 

Direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je člane sveta zavoda namreč seznanil, da financiranje nadgradnje onkologije zaenkrat ni uvrščeno v državni proračun za leti 2022 in 2023.

Poudaril pa je, da je po številnih razgovorih na ministrstvu za zdravje dosežen dogovor, da se po dokončni uskladitvi dokumentacije med mariborsko bolnišnico in ministrstvom nadgradnja onkologije naknadno uvrsti v državni proračun že za prihodnje leto.

»Z deli že želimo pričeti v letu 2022,« so sporočili iz mariborske bolnišnice, pri čemer znova izpostavljajo pomembnost prostorske širitve onkologije zaradi izrazitega pomanjkanja onkoloških postelj v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor in s tem v severovzhodnem delu Slovenije.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

... ni uvrščeno v državni proračun ... KAJ ČAKAŠ? ODSTOPI! Dajte imenovat Alenko Iskra za direktorico, le ona bi zadevo še slabše speljala ... saj to je cilj, ne?

Starejše novice