Foto: Bobo
Učenci prve triade in maturanti so preživeli prvi povratni teden v šoli, danes pa so šolske klopi zasedli še devetošolci, vrata pa so odprle tudi šole za učence s posebnimi potrebami.

»Naša želja je, da vzpostavimo sistem, ki je funkcionalen in življenjski. Izrednega pomena je tudi naše duševno zdravje. Najti želimo dobro kombinacijo, ki obenem varuje življenja in upošteva socialen vidik,« je ob tem dejal predstojnik Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel.

Kot je zatrdil, so prizadevajo, da bi v šolo do konca leta poslali čim več otrok, ker »izobraževanje v šoli omogoča doseganje vseh ciljev: razvijanje pismenosti, razgledanosti, nadarjenosti, spretnosti in pridobivanje kakovostne splošne izobrazbe ter skladen telesni, duševni in osebnostni razvoj«.

A jasnega odgovora, kdaj bi lahko vsi šolarji znova sedli v šolske klopi, Fafangel ni ponudil.

Zaenkrat je po njegovih besedah število vključenih v vrtce in šole maksimalno število, ki še omogoča izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa. Delo v skupinah, ki so manjše od oddelkov, je nemogoče organizirati za več učencev oziroma dijakov.

»Naše stališče ni samo stališče epidemiološke stroke. Mi moramo vzpostaviti takšno stanje, da bo varno. Epidemiološka situacija je ugodna,« je povedal Fafangel.

»O dvoizmenskem pouku do sedaj nimam nikakršnih informacij, da bi o tem razmišljali. S strokovnega stališča bi lahko rekel, da nimamo dovolj kadra. Do 1. septembra so še samo trije meseci, zato že zdaj razmišljamo, kako bo takrat,« je povedal direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo Vinko Logaj.

»Ob vsakem pozitivnem primeru okužbe s koronavirusom poiščemo tudi vse kontakte, že dva dni pred začetkom simptomov. Takšnim osebam potem svetujemo karanteno. Že več kot dva tedna nimamo primera, za katere ne bi ugotovili, od kod izvor,« je še povedal Fafangel.

Vladni govorec Jelko Kacin pa je pojasnil, kaj pomeni političen kompromis pri sprejemanju odličitev: »Stroka le razpravlja in svetuje, odgovornost pa sprejema nekdo drug. Vsaka odločitev, ki jo sprejme vlada, je politična odločitev.«

»Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je ob zelo pozitivnih trendih pri epidemiloški sliki realen in vseeno optimističen ... Odlično nam gre in tako naj bo tudi v prihodnje. Rahljamo ukrepe, a ključna bo predvsem fizična distanca,« pa je na Twitterju opozorila vlada.

Fizično distanco moramo, kot zatrjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, sprejeti kot del naše realnosti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice