Kako je s kurjenjem zaradi preprečevanja pozebe v trajnih nasadih v naravnem okolju in zaradi zatiranja prenamnoženih populacij insektov in bolezni gozdnega drevja v času veljave občinskih odlokov o prepovedi kurjenja?

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. marcem 2020 na predlog vlade po vsej državi razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. V teh dneh obstaja možnost pozebe, zato je za čas trajanja razglasa v sadovnjakih, hmeljiščih in vinogradih izjemoma dovoljena uporaba naprav in izvajanje aktivnosti, na primer kurjenja, za preprečevanje pozebe.

Enaka rešitev je bila uveljavljena tudi glede uporabe naprav ali izvajanja aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, na primer kurjenja, zaradi zatiranja prenamnoženih populacij insektov in bolezni gozdnega drevja, če tako odredi organ, pristojen za gozdove.

Potencialno oviro pri izvajanju preprečevanja pozebe v sadovnjakih, hmeljiščih in vinogradih s kurjenjem pa lahko predstavljajo odloki ali pozivi o prepovedi kurjenja, ki so jih nekatere občine sprejele v prejšnjem tednu, še pred razglasitvijo velike požarne ogroženosti naravnega okolja s strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

»Z namenom preprečitve škode, ki bi lahko nastala v sadovnjakih, hmeljiščih in vinogradih, ne le v naravnem okolju, ampak tudi drugod na prostem, predlagamo, da občine, ki ste takšne odloke sprejele, te čimprej prekličete ali pa jih spremenite na način, da bo kurjenje v sadovnjakih, vinogradih in hmeljiščih z namenom preprečevanja pozebe mogoče. Predlagamo, da podobno rešitev, v kolikor odlokov ne boste preklicali, uveljavite tudi za izvajanje aktivnosti zaradi zatiranja prenamnoženih populacij insektov in bolezni gozdnega drevja,« ob tem še opozarja uprava za zaščito in reševanje. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice