Po navedbah Univerzitetnega kliničnega centra Maribor njihove evidence kažejo, da bi zdravstveni delavec, ki ga policija sumi trgovanja z nedovoljenimi snovmi v športu, lahko od njih odtujil največ tri odmerke zdravila Aranesp.

Po besedah direktorja UKC Maribor Vojka Flisa domnevajo, da je, če obtožbe na račun osumljenega zdravstvenega delavca držijo, sporne snovi dobil nekje drugje. Flis je na večrajšnji seji sveta UKC Maribor pojasnil, da v kliničnem centru obstaja več točk nadzora nad zdravili. Med drugim morajo biti zdravila na oddelku zaklenjena v določeni omari, dostop do njih je natančno opredeljen, zdravila na vozičkih so pod stalnim nadzorom medicinske sestre, ki je odgovorna za delitev terapije bolniku, poroča STA.

36-letni Mariborčan, zaradi domnevno spornega početja katerega je bila 4. aprila v UKC Maribor opravljena kriminalistična preiskava, je delal na oddelku za pljučne bolezni, kjer je opravljal naloge diplomirane medicinske sestre. Na oddelku je delil zdravila in bil tudi odgovorna oseba za delitev terapije. »Kot zadnji člen v verigi je imel potencialno možnost, da zapiše, da je zdravilo bolniku dal, v resnici pa ga je morebiti odtujil,« priznavajo v kliničnem centru.

Večje odtujitve v UKC Maribor naj ne bi bilo

Ob tem so poudarili, da na tem mestu ni mogoče vzpostaviti natančnega nadzora. »Povsem natančnega in zanesljivega nadzora prav v obdobju aplikacije zdravil nima nobena bolnišnica,« je povedal Flis in dodal, da je odgovornost vsakega zdravstvenega delavca, da korektno opravlja svoje delo. »Tu je ključno zaupanje,« je prepričan.

Kljub temu v UKC Maribor dvomijo v ocene kriminalistov, da je osumljeni večino nedovoljenih snovi, ki jih je nato posredoval športnikom, pridobil na svojem delovnem mestu, torej v UKC Maribor. 

Pregled stanja po navedbah UKC Maribor kaže, da je bilo v obdobju od 14. septembra lani do 27. marca letos, na katerega se nanaša kriminalistična preiskava, iz centralne lekarne UKC Maribor na pljučni oddelek poslanih 14 odmerkov zdravila Aranesp, ki vsebuje prepovedano snov darbepoetin. Enajst jih je bilo kasneje vrnjenih v lekarno, tri so bile porabljene.

Podobno naj bi veljalo tudi za druga zdravila, izsledena v kriminalistični preiskavi. »Evidence kažejo zgolj potencialno možnost, da je osumljeni v šestih mesecih z oddelka odtujil tri viale Aranespa,« je poudaril Flis. »Trditve, da gre za odtujitev velike količine zdravil in da v UKC Maribor ni evidenc o porabi zdravil, ne držijo,« je dodal.

Delavcu vročena prepoved opravljanja dela

Da bi zadevo docela razčistili, bodo opravili izredni strokovno-upravni nadzor na pljučnem oddelku. Prav tako so zaprosili Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije za seznam zdravnikov, ki so v regiji v omenjenem obdobju predpisovali sporna zdravila. Večina Aranespa, ki se ga predpisuje bolnikom ob kemoterapiji zaradi pljučnega raka, naj bi namreč bila pridobljena prek recepta.

Kriminalisti so med preiskavo med drugim zasegli še zdravila Dexamethason, Apaurin, Morfin in Helex. 36- in 52-letni Mariborčan, domnevno atletski trener, naj bi z njimi oskrbovala tako aktivne kot rekreativne športnike. Prvi je zdaj v priporu, drugi v hišnem priporu. »Hkrati z uvedbo ustreznega delovnopravnega postopka bo delavcu vročena tudi prepoved opravljanja dela,« napovedujejo v UKC Maribor.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
markow80 (nepreverjen)

Za Helex vem, da se ga dobi direkt iz dobaviteljevega (možno celo Krkinega) skladišča v MB, za ostale stvari je pa verjetno podobno. Gre popolnoma mimo receptov ipd kontrol.

Starejše novice