Eksponentna rast okužb z novim koronavirusom nakazuje nov epidemični val, ki se lahko nadaljuje tudi v začetek jeseni, je opozoril direktor NIJZ Milan Krek. Skupaj z infektologinjo Matejo Logar sta opozorila pred nevarnostjo vnosa okužb iz tujine.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Krek je na današnji novinarski konferenci izpostavil, da je različica delta v Evropi precej prisotna. Največ primerov so potrdili na Portugalskem, kjer so po njegovih besedah med ukrepi za zajezitev širjenja med drugim uvedli policijsko uro.

Različica delta je prisotna tudi v Sloveniji, rast okužb s to bolj nalezljivo različico pa je eksponentna. »To je trenutno največja grožnja,« je izpostavil ter pozval k cepljenju in doslednemu spoštovanju vseh higienskih ukrepov.

Kot je dejal, lahko s cepljenjem zmanjšamo število mrtvih v jesenskem obdobju. Poleg tega je cepljenje z vsemi odmerki učinkovita zaščita pred težkim potekom okužbe z različico delta.

Skrbijo vnosi iz tujine

K samozaščitnemu vedenju poziva tudi vse dopustnike v tujini, saj je virus prisoten povsod, poleg tega pa zdravstveno stroko skrbijo vnosi okužbe iz tujine.

»Če bomo virus prinašali domov, se bo zgodba iz lanskega leta začela ponavljati. Skrbi nas to, ker se je Evropa zelo odprla, tudi Slovenci veliko potujemo. To je tveganje za širitev virusa, ki smo ga sprejeli. Če se bodo zadeve zaostrovale, bo treba sprejeti ukrepe, ki bodo to tveganje zmanjšali,« je opozoril Krek.

Širi se hitreje in lažje

Infektologinja in vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Logarjeva je pojasnila, da se različica delta širi hitreje in lažje kot različica alfa, zato se moramo toliko bolj držati vseh ukrepov.

Ker podatke še zbirajo, zaenkrat ne morejo reči, ali je potek covida-19 po okužbi z različico delta težji. »Ker gre trenutno v Španiji, Veliki Britaniji in na Portugalskem pretežno za mlajše in zdrave osebe, je potek pri njih sorazmerno blag, kar je ugodno. V Veliki Britaniji niso imeli velikega pritiska na bolnišnice ravno zaradi tega, ker med starejšimi, ki so cepljeni, ni bilo okužb,« je dejala. Ob tem pa je poudarila, da zaradi prenizkega deleža precepljenosti pri nas na to ne moremo računati.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Vse je isto sranje

Koncajte novin… (nepreverjen)

Tako strašno se širi, a vse skupaj nič. Le zakaj tak poudarek nečemu za kar večina sploh ne ve, da ima. Pa kaj ,če se čisto vsi okuzimo z blagim prehladom. Naj že nehajo, pač ne bodo kovali dobičkov na naš račun. Dovolj, naj že nehajo. A vem, da ne bodo, ker je še vedno dovolj panikov, ki se pustijo ustrahovati s prehladom. Ali res nihče ni bi bolan ali imel koga, ki je zbolel za zares hudih boleznijo. Mi ki poznamo zares hude bolezni in trpljenje ze zdavnaj ne nasedamo več.

Franca (nepreverjen)

Nobeden ne ve, vsi pa imamo, zato nehajte nakladat, cepimo se, pa bo mir. O. K.

In reply to by Koncajte novin… (nepreverjen)

Starejše novice