Zadnje odpadne gume naj bi odstranili do leta 2020, a le če so ocene okoljskega inšpektorata točne. Domačini namreč menijo, da je odpadnih gum občutno več, kot predvidevajo na okoljskem ministrstvu.

Sanacija odlagališča odpadnih gum pri Kidričevem, ene največjih ekoloških bomb pri nas, se očitno vendarle bliža koncu. A zato so bila potrebna večkratna opozorila Evropske komisije, saj so kupi gum v gramoznici ostali še več let po tem, ko je tam dvakrat zagorelo. 

Podjetje Albin Promotion je pred dvanajstimi leti obljubljalo, da bo prav z odpadnimi gumami poskrbelo za sanacijo sicer močno onesnažene gramoznice. Pravilno skladiščene pnevmatike naj namreč ne bi bile ekološko sporne in naj bi bile celo primerne za tovrstno sanacijo gramoznice, toda Anton Leskovar, župan občine Kidričevo trdi:

»Te pnevmatike niso bile skladiščene, tako kot je bilo predvideno s projektno dokumentacijo, drugi problem pa je, da so poleg pnevmatik pripeljali še kaj drugega, kar bi lahko bilo ekološko sporno.« 

Vse gume naj zdaj bi odstranili do leta 2020

Župan Kidričevega še vedno hrani fotografije požarov v letih 2007 in 2008. Ultimata Evropske komisije, da mora biti sanacija zaključena do maja 2013, Slovenija ni spoštovala.

Sanacija te gramozne jame bi lahko trajala občutno dlje kot načrtovano. Okoljski inšpektorat je ocenil, da je bilo tu okoli 44.000 ton odpadnih gum, domačini pa menijo, da jih je bilo sem pripeljanih več kot 70.000 ton. Večje količine naj bi se skrivale pod gramozom, ki so ga nasuli na kupe gum.

Inšpektorat za okolje in prostor je od leta 2013 do 2017 za sanacijo odštel 2,3 milijona evrov. Strošek država namerava izterjati od kršitelja, a Finančna uprava Republike Slovenije je do lani izterjala le 27 tisočakov. Medtem na občini že načrtujejo, kaj bo v prihodnje na tej lokaciji namesto kupov gum.

»Ta lokacija je v bližini podjetja Talum in tudi vsa infrastruktura je tam, še nova obvoznica bo tekla 20 metrov vstran, se pravi tudi cestna infrastrutura bo zagotovljena. Mislim, da je ta lokacija za obrtno cono oziroma za industrijo najprimernejša,« meni župan Kidričevega.

Tudi za odvoz preostalih gum bo okoljski inšpektorat iskal izvajalce z javnim razpisom, večina tega odpada je do sedaj romala na predelavo v tujino.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice