FOTO: Mediaspeed
Senatorji Univerze v Mariboru so antropologinji, sociologinji in publicistki Vesni Vuk Godina aprila odrekli redno profesuro, ta teden pa je izgubila še postopek, v katerem jo profesorski kolega obtožil trpinčenja na delovnem mestu, poroča Večer.

Rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič je tako odločil, da je predstojnica Oddelka za sociologijo Filozofske fakultete v Mariboru s svojimi ravnanji prestopila meje ustreznega, dopustnega in akademskega ravnanja, saj naj bi »zaradi domnevne administrativne napake« neupravičeno in neustrezno problematizirala prijaviteljevo nosilstvo enega od socioloških predmetov, ki je iz prvotnega, zdaj upokojenega nosilna prešel pred leti na prijavitelja.

Slednjega naj bi Vuk Godina tudi izločala iz delovnega procesa oziroma iz elektronske komunikacije, od njega pa zahtevala ravnanja, ki so povezana s kršenjem zakona o varovanju osebnih podatkov. 

S postopkom se je kar pet mesecev ukvarjala tudi tričlanska komisija pod vodstvom Mihe Šošića s pravne fakultete, pri čemer pa si člani niso bili enotni. A ob koncu so sprejeli stališče, da profesorica kolega ni trpinčila v smislu univerzitetnega pravilnika proti nadlegovanju in trpinčenju, čeprav so se njena ravnanja k temu približala. 

Rektor odločil: Godina ni spoštovala kulture dialoga

Rektor se je odločil, da je bil postopek prijavitelja izpeljan povsem pravilno, pri končni odločitvi pa se je na podlagi pisne dokumentacije in dodatnih neformalnih individualnih razgovorov udeleženih postavil v njegov bran. Čeprav antropologinja krivdo zavrača, pa se na sankcijo, ki jo bo doletela, še čaka. Večer tako piše, da ima rektor po pravilniku o zagotavljanju varovanja dostojanstva delavcev mariborske univerze pri delu na voljo vse od pisnega opozorila do izredne odpovedi delovnega razmerja.

»Večkratno opominjanje na storjene napake, slabšalne oznake narejenega dela in uporaba izrazov, kot so 'obsesivni nevrotik' in 'prestrašen nevrotik, psihotik', je med visokošolskimi učitelji ne samo neustrezno in neprimerno, ampak tudi nepotrebno,« poroča Večer o rektorjevem zapisu. »Vesna Vuk Godina s svojimi dejanji ni sledila pričakovanjem in zahtevam glede spoštovanja posameznikov in sama ni spoštovala kulture dialoga.«

Gre napredovanje sociologinje komu v nos?

Univerza je tako prijavitelju poslala odločitev, da je nadrejena nad njim izvajala trpinčenje in da je njegova prijava utemeljena. Medtem pa Vuk Godina trdi, da mobinga ni izvajala, kar naj bi v svojih pisnih izjavah povedali tudi člani oddelka, to pa naj bi ugotovila tudi komisija za mobing omenjene univerze. 

Že aprila pa je ob spodleteli habilitaciji za redno profesuro izpostavila, da ni naključje, da je bila vloga za mobing vložena prav v zaključni fazi njene izvolitve v višji naziv. Sedaj izredna profesorja se na rektorjevo odločitev ne more pritožiti, ima pa možnost sodnega varstva. 

Kot poroča Večer, naj bi bila to na mariborski univerzi že 14. prijava mobinga v zadnjih petih letih. Ena prijava je bila umaknjena, dva postopka ustavljena, v osmih primerih (z Vuk Godino devetih) pa komisija ni ugotovila, da bi bil prijavitelj žrtev konfliktne situacije. Le v dveh primerih je komisija izdala stališče, da je zaznala nepravilnosti, čemur je sledil ustrezen ukrep.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Seveda je res ... (nepreverjen)

nadrejeni dosti krat trpincijo, izsiljujejo in diskriminirajo sodelavce za dosego ciljev.

prerok (nepreverjen)

Mogoče pa ni razumel, kaj je pričakovala od njega?

Katja7 (nepreverjen)

Pokvarjeno zensce.

Navijac (nepreverjen)

Zanimivo

Starejše novice