Stanje Malečniškega mostu, za katerega bo najverjetneje morala poskrbeti država, je vse bolj zaskrbljujoče.

Še marca lani je kazalo, da bo dotrajan Malečniški most v Mariboru še isto leto dočakal 1,5-milijonsko obnovo. A rekonstrukcija dotrajenega mostu, ki je bil zgrajen leta 1978, se je zamaknila. Na nelagodje vzbujajoče stanje mostu, ki domačine vse bolj skrbi, so minuli konec tedna opozorili v Ribiški družina Maribor. 

»Malečniški most izgleda katastrofalno. Spodaj stebre spodkopava voda, zgoraj pa odpada beton. Ta most ni več varen. Če se bo še čakalo, ne bo več potreben obnove. Vožnja čez pa ni več varna,« so zapisali.

Mestne oblasti rekonstrukcijo dotrajanega mostu, za katerega trenutno poteka prekvalifikacija iz občinske v državno infrastrukturo, obljubljajo že več let. Po dogovoru naj bi most prevzela v upravljanje Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, kar pa do sedaj še ni realizirano.

Zakaj traja tako dolgo?

Na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo odgovarjajo, da je pred prenovo mostu potrebna še ureditev križišča Maribor - Melje, ki predvideva semaforizacijo križišča in uskladitev semaforja z bližnjim semaforiziranim križiščem.

»Trenutno potekajo aktivnosti za pridobitev potrebnih zemljišč, takoj ko bodo ta urejena bo Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo objavila razpis za izvedbo gradbenih del. Tako bodo glede na zgoraj navedeno izpolnjeni pogoji za prekategorizacijo cest in s tem tudi prevzem Malečniškega mostu v upravljanje in vzdrževanje. Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo bo po prevzemu mostu ocenila njegovo stanje ter nadaljevala z vsemi potrebnimi aktivnostmi,« odgovarjajo za Mariborinfo.

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je sicer že aprila 2018 prejela pobudo s strani Mestne občine Maribor za prekategorizacijo občinske ceste, ki poteka od krožišča pri Malečniškem mostu, čez most do Čufarjeve ceste, ki se naveže na ulico Veljka Vlahoviča do Ceste XIV. divizije, v državno regionalno cesto. Postopek še traja, domačini pa se sprašujejo, ali je vožnja preko Malečniškega mostu sploh še varna.

Maribor čaka sanacija dotrajanih mostov

Mariborski župan Saša Arsenovič napoveduje gradnjo štirih novih mostov v Mariboru, a obenem bo potrebno ustrezno poskrbeti za že obstoječe mostove. Poleg Malečniškega mostu sta temeljitega pregleda in v kratkem tudi obnove potrebna še Titov in Stari most.

Titov most, ki je v Jugoslaviji sodil med največje mostov, je bil zgrajen leta 1963. Stari most, znan tudi pod imenom Glavni most, pa je bil zgrajen leta 1913. V bombardiranju med drugo svetovno vojno je bil močno poškodovan, a so ga pozneje obnovili.

Ves denar za obnovo mostu, ki je ocenjena na 1,5 milijona evrov, naj bi šel iz državne malhe in ne iz občinske, kot je bilo načrtovano pred prekategorizacijo cest, razen sofinancerskega deleža Dravskih elektrarn Maribor, ki bodo primaknile 400.000 evrov.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zedinjena slovenija (nepreverjen)

Tudi za ta most ??

Starejše novice