S prvimi zastoji na koncu podravske avtoceste pri Podlehniku smo se soočili že prejšnjo soboto, trajali pa so od zgodnjih jutranjih ur do zgodnjega popoldneva. Kako bo to poletje?

Gradnja preostalih skupno nekaj manj kot šest kilometrov dolgega odseka podravske avtoceste A4 med Draženci in Gruškovjem po navedbah Dars poteka skladno s pogodbeno časovnico.

Predvidoma jeseni 2018 preostanek predan prometu

Prva etapa, nekaj več kot 7 kilometrov štiripasovnice med Draženci in Podlehnikom, z avtocestnima priključkoma Lancova vas in Podlehnik, je bila predana prometu 22. novembra 2017. Preostalih nekaj manj kot 6 kilometrov avtoceste do mejnega prehoda Gruškovje pa bo dograjenih in predanih prometu letošnjo jeseni. Promet sicer od Podlehnika proti Gruškovju, na razdalji približno 4,5 kilometrc, že poteka po polovici novozgrajene avtoceste, torej po enem pasu v vsako smer vožnje. 

Predvidoma v juliju 2018 bo dograjenih še nekaj več kot 1,2 kilometra smernega vozišča avtoceste, tako da bo promet od takrat urejen po polovici novozgrajene avtoceste dvosmerno vse do mejnega prehoda Gruškovje. 

Poletni prizori zastojev na podravski avtocesti.

Zastoji, nesreče in slaba volja 

Še posebej julija in avgusta je na avtocestnem odseku med Mariborom in mednarodnim mejnim prehodom Gruškovje izredno povečan promet. Že nekaj let so prometno izredno obremenjene zlasti sobote v juliju in avgustu, ko se ponavljajo tudi večkilometrski zastoji na koncu podravske avtoceste A4 in naprej po glavni cesti do mejnega prehoda Gruškovje na meji s Hrvaško. Ob zastojih niso redke niti tudi nesreče, ki imajo za posledico povzročijo nekajurne zaustavitve prometa.

DARS zato tudi letos skupaj z Direkcijo za infrastrukturo, policijo in okoliškimi občinami izvaja ukrepe za večanje pretočnosti: »Poleg obveščanja uporabnikov s signalizacijo ter z objavami v medijih in na družbenih omrežjih med drugim tudi tokrat namenjamo pozornost mednarodnemu upravljanju prometa.«

Voznikom pristojne službe priporočajo, da predhodno preverijo stanje na prehodih in raje uporabijo manj obremenjene (Vir: Dars).

Uporabnikom svetujejo, da pred začetkom potovanja preverijo stanje in razmere na cestah. Pred odhodom na pot naj preverijo brezhibnost vozila, količino goriva v rezervoarju, pri sebi naj imajo zadostno količino pijače.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Josip Broz (nepreverjen)

Najpomembnejšo alternativo čez Trakoščan pa ste zamolčali. Pametno.

Starejše novice