V Sloveniji je bilo doslej cepljenih že nekaj več kot dvesto tisoč ljudi. Cepljenju pa niso najbolj naklonjeni zaposleni v šolstvu. Trenutno sicer v Sloveniji najbolj intenzivno cepimo stare od 75 do 79 let.

Slovenija je bila še pred časom na petem mestu glede intenzivnosti cepljenja, v zadnjih dneh pa je padla na dvajseto mesto. Pri nas je trenutno cepljenih 77.617 moških in 129.757 žensk. Moški so v izraziti manjšini.

S prvim odmerkom je bilo skupaj cepljenih 6,9 odstotka ljudi, z drugim odmerkom pa tri odstotke.

»Pri starejših od 90 let je s prvim odmerkom cepljenih 43-odstotkov, z drugim pa 26,5-odstotkov. V starostni skupini od 85 do 89 let je s prvim odmerkom cepljenih 49,8-odstotkov, z drugim pa 27-odstotkov. V starostni skupini od 80 do 84 let je s prvim odmerkom cepljenih 53,4-odstotkov, z drugim pa 22,3-odstotke,« so bili predstavljeni podatki na današnji vladni novinarski konferenci.

Kacin: Je to 'cincanje' glede cepljenja odgovorno?

Kot je povedal Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19, bo v tem tednu bo skupaj na voljo 54.300 odmerkov.

V veliki meri bodo cepiva namenjena cepljenju kroničnih bolnikov, starejših od 18 let, ostalo pa bo namenjeno cepljenju ne le vzgojiteljev in učiteljev, ampak vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

»Pomembno je, da pravočasno cepimo tudi vzgojiteljice, zato izkoriščam priložnost, da apeliram na njih in njihove partnerje, naj premislijo ali je to cincanje na njihovi strani primerno in odgovorno do otrok in njihovih staršev ter predvsem do sebe in najbližjih,« je povedal Kacin in dodal, da se bo po njegovem mnenju zanimanje za cepljenje povečalo, ko bo jasno, da zadnja zloglasna primera v Avstriji nista povezana s cepivom AstraZeneca.

AstraZeneca zagotovi devet mesecev 'varnosti'

Po izračunih, s katerimi razpolaga, bi morala Slovenija v mesecu aprilu, maju in juniju dobiti okrog 230 tisoč odmerkov cepiva Johnson & Johnson, kar pomeni, da bi z enim odmerkom pokrili 230 tisoč prebivalcev.

»V marcu bomo skupaj prejeli 99.450 odmerkov cepiva Pfizer, 30.000 odmerkov cepiva Moderna in po izračunih še 153.369 odmerkov cepiva AstraZeneca. V mesecu marcu bomo tako v Sloveniji prejeli 282.819 odmerkov cepiva,« je dejal.

Pri cepivu AstraZeneca naj bi se zgornja starostna meja povečala in počasi ne bo več nobenih omejitev. Kacin je ob tem poudaril, da omenjeno cepivo prinese približno devet mesecev varnosti. Vlada si, po njegovih beseda, prav tako želi, da bi do konca junija precepili več kot 60 odstotkov prebivalstva.

Kacin napoveduje inšpekcijski nadzor, maske so realnost do leta 2022

Kacin je moral odgovoriti tudi na vprašanje, zakaj naj bi bili v nekaterih regijah cepljeni že zdravi 50-letniki, medtem ko drugje niso cepili niti vseh 80-letnikov.

Nekdanji vladni govorec je ob tem povedal, da bodo zdravstvene inšpekcije opravile nadzor in ugotavljale morebitne nepravilnosti. Ob tem pa je podal tudi odgovor na vprašanje, ali bi lahko teoretično tisti, ki bodo prejeli dva odmerka, naposled sneli maske, povedal: »Do leta 2022 bomo še kar lepo nosili maske, ne glede na to, če bo oseba cepljena ali ne.«

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

hahaha, marec 2022: maske bomo nosili do leta 2023 ker tako pač mora biti; WHO: pandemije do leta 2023 ne bo konec hahaha, BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE ovčke, BEEE BEEE

dd (nepreverjen)

cepili vas bojo, omejili vas bojo, nadzirali vas bojo 24/7, dobili boste čipe ki jih boste morali kazat kamorkoli boste šli, tudi v trgovino (oz. "cepilni potni list" kot ga radi trenutno imenujejo in je že sprejet), in še vedno se "ukrepi" ne bojo ukinili, niti ko bo 90% ljudi cepljenih... eni smo vam to napovedali že pol leta nazaj pa ste nas označili za teoretike zarot v stillu flat eartherjev, kaj pa sedaj zarukane ovčice???? Sedaj pa se izkazuje da ta "teorija zarote" v tem trenutku ni več nobena teorija ampak DEJANSKA ZAROTA, poslušne ovčke pa še kar ubogajo gospodarje...korona nateg se ne bo nikoli ampak res NIKOLI končal, edina rešitev je nasilen upor ljudstva po vsem svetu in vzpostavitev anarhije, drugače boste še leta 2030 nosili maske, hodili dnevno na analne brise in se neboste smeli družit z nikomer, pa snemali vas bojo tudi po stanovanjih pod prevtezo "varnosti".

Gucibuci (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Strahovlada, cela razvita Evropa se nam smeji in čudi.

Postajamo druga Madžarska.

Ragnar The King (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Cepi se v glavo majmun, pa ti tak nebo nič pomagalo pa maske si daj v gobec ne na gobec.

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pojej to masko budalo!

Lider (nepreverjen)

Vsi ta zgornji masko gor in tišina.

Sam nosi masko (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Sam jo nosi

O07 (nepreverjen)

Cepi se prvo sam, pa inšpektorji in policaji........, pa javno da vsi vidijo

EDO MIKŠA (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kacin....Janša...Počivalšek...in ekipa zastrupljevalcev; cepite se in mogoče stegnete pete . HVALEŽEN BI BIL BOGU ČE VAS UZAME K SEBI. AMEN

Dah rasta (nepreverjen)

Roke si umivajte pa rešeno.

Starejše novice