Mariborski družinski zdravniki po manjših kadrovskih okrepitvah še vedno delajo v slabih razmerah.

Preobremenjeni mariborski družinski zdravniki so že konec leta 2018 glasno opozorili na nevzdržne razmere. Od tedaj so si resda zagotovili nekaj dodatnih okrepitev, a stanje danes kljub temu ni bistveno boljše. Obremenitve so še vedno prevelike, opozarja njihova predstavnica in namestnica predstojnice enote za splošno zdravstveno varstvo v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor Nataša Maguša Lorber.

Zaposlili pet novih zdravnikov

Kot pojasnjuje Maguša Lorberjeva, so v minulem letu zaposlili pet novih zdravnikov družinske medicine in pridobili tri nove time družinske medicine. Tako je trenutno zaposlenih skupno 50 zdravnikov družinske medicine. Nove bolnike v njihovem zavodu vpisujejo tri ambulante zunaj in ena znotraj mesta. Še vedno pa se srečujejo s preobremenitvami. 

"Z aneksom številka ena k splošnemu dogovoru za leto 2019 je sicer bil sprejet sklep, da lahko družinski zdravnik odkloni vpisovanje bolnikov, ko doseže 1895 glavarinskih količnikov, vendar se zaradi tega ne čuti nikakršne razbremenitve ambulant, saj bolniki ostajajo v že preobremenjenih ambulantah. Tako obremenitve zdravnikov ostajajo praktično nespremenjene, če ne celo višje zaradi dodatnih administrativnih obremenitev kot lani," za STA pojasnjuje Nataša Maguša Lorber.

Ob tem dodaja, da zdaj nestrpno pričakujejo splošni dogovor za leto 2020, za katerega upajo, da bo mejo glavarinskih količnikov v skladu z obljubami znižal za pet odstotkov na leto do končne meje 1500 glavarinskih količnikov.

Potrebovali bi vsaj še deset zdravnikov

Da bi zagotovili normalno delovanje zavoda, bi po oceni predstavnice potrebovali še vsaj deset dodatnih družinskih zdravnikov.

Nekaj specializantov naj bi specializacijo zaključilo v letošnjem letu, a nimajo nobenih zagotovil, da ti zaposlitve ne bodo poiskali v tujini, kjer lahko pričakujejo veliko boljše pogoje dela.

Prav tako opozarja tudi, da število specializantov družinske medicine upada iz leta v leto, in če se država na trend ne bo ustrezno odzvala, lahko grozi celo kolaps sistema zdravstvenega varstva.

Ključna razbremenitev zdravnikov

Sicer pa spomnimo, da so zdravniki lani zapretili s poletno kolektivno odpovedjo, a jih je vlada nato pomirila z aneksom dve k splošnemu dogovoru. Ta nagrajuje bolj obremenjene zdravstvene time primarne ravni, vendar pa zdravniki vztrajajo, da je ključnega pomena razbremenitev.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice