Potem ko so na Obali dosegli odpravo vinjete za predor Markovec, so vse glasnejše tudi zahteve za odpravo vinjet tudi na mariborski hitri cesti.

Na Primorskem so dosegli odpravo vinjet za predor Markovec. To je spodbudilo prebivalce na severnem koncu Slovenije, da so se ponovno začeli spraševati, zakaj je torej vinjeta potrebna na mariborski hitri cesti. Želji po odpravi vinjet na vpadnici se pridružujejo tudi v Mestni občini Maribor, kjer so za Mariborinfo zatrdili, da se že dalj časa zavzemamo za izključitev hitre ceste skozi Maribor (med rondojem v Pesnici in izvozom v bližini Obija) iz vinjetnega sistema.

Toda kaj bi odprava vinjete za mariborski hitro cesto sploh pomenila?

V Darsu menijo, da se je z uvedbo vinjet varnost na avtocestah in hitrih cestah bistveno povečala, kaj bi pomenila ukinitev vinjete na mariborski hitri cesti pa ne želijo špekulirati. Se pa zato v Avto-moto zvezi Slovenije sprašujejo, ali bi izvzem hitre ceste skozi Maribor iz sistema cestninskih cest na to cesto res pritegnil več voznikov – domačinov, ali pa bi število ostalo podobno sedanjemu.

"Še več, obstaja nevarnost,  da se lahko, še posebej v času turistične sezone, zgodi, da bi tujci začeli iskati obvoz cestninskim cestam ter bi za pot uporabili prav to cesto," menijo v AMZS.

Lokalne vinjete niso smiselne

AMZS se zato ne zdi odveč simulacija na prometnem modelu Maribora oziroma Maribora s širšo okolico, ki bi omogočala preigravanje variant ter analiziranje možnih posledic sprememb v prometnem režimu hitre ceste skozi Maribor: "Pri Avto-moto zvezi Sloveniji zato ocenjujemo, da je treba premisliti ter izpostaviti argumente za ter argumente proti in nato razmišljati o možnih rešitvah oziroma če je sploh treba kaj spreminjati. Po našem vedenju je tudi študija, ki jo je prav pred kratkim pridobil DARS, pokazala, da kakšne lokalne vinjete ali druge spremembe v sistemu cestninjenja za osebna vozila, motorje ter kombije niso niti potrebne niti upravičene."

Za enkrat je za 9,9-kilometrsko mariborsko hitro cesto še potrebna uporaba vinjeta. Bo uspelo Mariborčanom po vzoru Obale in predora Markovec odpraviti vinjetni režim?

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice