To je vse, kar je ostalo od radarja na križišču Titove ceste in ulice Pariške komune.
Električna napeljava bo ostala, bi bilo torej na istih lokacijah možno zmontirati druge, »nove« radarje?

Župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec je danes na križišču Titove ceste in Ulice Pariške komune simbolično pripel verigo na ohišje in tako le nekaj mesecev pred volitvami »simbolično« odstranil prvi radar. Z deli nadaljuje podjetje Nigrad, ki bo preostalih 34 radarjev po mestu odstranjevalo do konca meseca. 

Stebriček oziroma podkonstrukcija, ki je ostala za prvim padlim radarjem, bo odstranjena.

»Elektrika je odklopljena in pripravljena za demontažo radarjev, v naslednji fazi, ko odstranimo te temelje, bomo videli, ali bomo naredili jašek in ustrezno poglobili te napeljave ali pa bomo enostavno vstavili v tulec in naredili preko ploščo,« pojasnjuje Jože Planinc iz Nigrada.

Bi radarje lahko vrnili na iste lokacije?

Električna napeljava bo ostala, bi bilo torej na istih lokacijah možno zmontirati druge, »nove« radarje?  

»Verjetno, da bi bilo. Tudi kaj drugega, načeloma. Priklopi so isti kot zdaj, mi bomo to konzervirali, tako da elektrika bo vsekakor ostala. Zdaj, kaj se bo s tem naredilo, ko se kdo odloči, je pa druga zgodba,« odgovarja.

Simbolični odstranitvi radarja sledi še odstranitev preostalih radarjev po Mariboru s strani podjetja Nigrad, kjer bodo večino radarjev začasno skladiščili.

Na vprašanje, ali bi lahko ponovno uporabili tudi ohišja, ki jih bodo demontirali, Planinc odgovarja, da le stežka: »Radarji, ki niso v funkciji vsaj štiri leta, se načeloma ne morejo več uporabiti, ker gre za izjemno precizno tehniko in je zelo verjetno, da meritve več ne bi bile takšne, kot bi mogle biti.«

Dve radarski ohišji bosta umeščeni v Muzej narodne osvoboditve Maribor kot družbeno-zgodovinski »spomenik«, preostali radarji bodo odromali v Nigradovo skladišče.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

markow80 (nepreverjen)
prerok (nepreverjen)

Namesto zloglasnih radarjev, bodo sedaj visele slike župana "klobučarja".

Starejše novice