Vir: Facebook profil Irena Porekar Kacafura
Viole, najglasnejši navijači Maribora, so 2. avgusta praznovale 30 let obstoja.

Prva tekma, na kateri se je navijaška skupina Maribora pojavila organizirano - takrat še pod imenom Marinci - na južni tribuni, je bila 2. avgusta 1989 v takratnem pokalu Maršala Tita, proti Spartaku iz Subotice. Skupino so tedaj sestavljali večinoma osnovnošolci, stari okoli štirinajst let. 

Nogometni klub Maribor je v tistem obdobju igral v medrepubliški ligi zahod. Na zadnji tekmi medrepubliške lige pred osamosvojitvijo Slovenije se je skupina preimenovala v Viole Maribor.

Okroglo obletnico - 30 let obstoja - so Viole praznovale s ponosom, a v Mariboru pustile grenak priokus, na katerega je opozorila restavratorka Pokrajinskega muzeja Maribor Irena Porekar Kacafura. Kapelo na Grajskem trgu od letošnjega 2. avgusta krasi vijoličast napis.

»Ja, v Mariboru imamo radi nogomet, a radi imamo tudi kulturno dediščino. Ali je res potrebno oznaniti praznovanje neke 30-letnice na fasadi več kot 300 let stare kapele? Morda pa se v navijaški skupini opogumijo in očistijo svoj podpis,« se z objavo na družbenih omrežjih sprašuje restavratorka.

»Kjer osel leži, tam dlako pusti,« smo zasledili v komentarjih objave na družbenem omrežju Facebook. »Tako slavijo? Viole? Na njih naj bo mesto ponosno?« v komentarju sprašuje mariborska kulturnica Zora A. Jurič. A to še ni vse.

»Žalostno je, da nihče od nogometnega kluba, Viol, politike, vplivnežev ... javno ne obsodi teh packarij. Dajte jim vedete (predvsem tisti, za koga in s kom navijajo), da to ne sodi med 'navijanje',« je zapisal mariborski svetnik iz vrst Levice Vlado Šega.

Mariborska poslanka in mestna svetnica Lidija Divjak Mirnik pa je ob deljenju objave zapisala: »Naše kulturne dediščine ni potrebno uničevati, čeprav imamo nogomet vsi radi.«

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zvodnik milan (nepreverjen)

naši so vcasih v cirilici pisali po trsti
tudi tu je slovenija,
pa so jim Italijani natepali
ko bivole sred kupusa

Ne viole ... (… (nepreverjen)

ne marinci ... ampak 'dravski mornarcki'

Starejše novice