Slika je simbolična (foto: Bobo).
Prebivalci v bližini vojašnice ponovno opažajo povečano število vojaških helikopterskih preletov iz Vojašnice generala Maistra.

Ob zgodnjih jutranjih urah so domačini te dni opazili številne prelete vojaških helikopterjev iz Vojašnice generala Maistra. Ti so s hrupom zbudili in prestrašili marsikaterega občana, ki živi v neposredni bližini vojašnice.

Bralci, ki so se obrnili na Mariborinfo, navajajo, da so se nekako navadili na nujne medicinske polete, saj si ti ne sledijo v tako kratkem zaporedju in ob tako zgodnjih jutranjih urah.  

Moteči preleti vojaških helikopterjev 

V Slovenski vojski pojasnjujejo, da so helikopterski poleti povezani z aktivnostmi, ki v tem tednu potekajo na območju državne meje.

Namreč, od 17. do 19. januarja je v občinah na širšem območju južne državne meje povečana prisotnost pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske.

Urijo se v postopkih za hitro okrepitev varovanja širše državne meje zaradi preverjanja odzivnosti, hitrih premikov enot in naraščanja sil.

Z urjenjem tudi na območjih občin Kidričevo, Žetale, Podlehnik, Cirkulane, Zavrč, Gorišnica, Ormož, Središče ob Dravi, Ljutomer in Lendava enote spoznavajo teren in s povečano prisotnostjo prispevajo k odvračanju nezakonitih prehodov državne meje in zagotavljajo varnost prebivalcev obmejnega območja Slovenije, navaja vojska.

Občani na terenu srečujejo bojna, terenska in tovorna vozila ter manjše skupine vojakov, občasni pa so tudi preleti vojaških helikopterjev in letal.

»Sodelovanje pri varovanju državne meje temelji na prizadevnosti, strokovnosti in zakonitosti opravljanja nalog vojakov ter policistov, pri čemer pripadniki Slovenske vojske poleg mešanih patrulj s policijo in samostojnih opazovalnic zagotavljajo še vzdrževanje začasnih tehničnih ovir in poti za patruljiranje ter opazovanje iz zraka z brezpilotnimi letalniki, helikopterji in letalom Zlin,« pojasnjujejo.

Nezakonite migracije prek državne meje pomenijo grožnjo nacionalnovarnostnemu sistemu Slovenije, pravijo v Slovenski vojski in dodajajo, da ima pomembno vlogo pri njihovem preprečevanju ima tudi vojska, ki sodeluje s policijo v skladu s prenovljenim operativno-taktičnim načrtom, ki ga uresničuje v okviru operacije Odboj

Rezultat strokovnega, zakonitega in požrtvovalnega sodelovanja ter dela obeh sistemov je bistveno zmanjšano število nezakonitih prehodov leta 2021 ter preusmeritev migracijskih tokov zunaj območja Slovenije, še pojasnjujejo.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Konec epidemije.

Mari-bor-čan (nepreverjen)

Državni udar? Imamo nekaj pacientov z kaj takega.

In reply to by SLO (nepreverjen)

2x cepljen (nepreverjen)

Avstrijci na naši meji kopičijo svojo vojsko. Udarili bodo po nas.

božidar (nepreverjen)

CEPIVO TROSIJO NIČ BAT

Starejše novice