Kaj o trenutnem stanju sicer obetavnega Dvorca Betnava meni Nadškofija Maribor?

Pred štirinajstimi dnevi smo pisali o bogati zgodovini baročnega Betnavskega dvorca, ki stoji v južnem delu Maribora in kjer so si še nedavno večno zvestobo obljubljali zaljubljeni pari. Široka kronika sega s pisno omembo kar v leto 1319, danes pa nekdaj veličastna lepota bledi, medtem ko se pred mogočnimi vrati kopičijo kupi smeti in le še ostanki pričajo o nekoč urejenem parku v angleškem krajinskem slogu.

Lastnica dvorca, mariborska nadškofija, se je leta 2007 odločila za prenovo in tako stavbno pravico podelila podjetju Betnava d.o.o. Nakazana so bila tudi evropska sredstva, gradbena dela pa je prevzela družba Vegrad, katere konec je vsem še predobro znan.

Leta 2013 je stečajni upravitelj stavbno pravico za 10.000 evrov in obdobje 15 let prodal Boštjanu Zemljiču oziroma njegovi družbi Ustvarjalne poslovne rešitve, tedaj pa so se začele širiti tudi govorice o oživitvi dvorca, vendar pa jih današnji sprehod po okolici in pogled na nekdaj mogočen dvorec zanika.

Nadškofija o 

Nadškofijo Maribor, ki ima dvorec »formalno v lasti«, smo tako povprašali, kaj meni o žalostnem stanju dvorca s sicer čudovitim potencialom.

»Z dvorcem kot nosilec stavbne pravice upravlja družba Ustvarjalne poslovne rešitve d.o.o., ki ima dvorec z okolico tudi v posesti,« je razložila in dodala, da bi se z vprašanji glede upravljanja in vzdrževanja morali konkretno obrniti na Boštjana Zemljiča, ki je pred leti resnično obljubljal neverjeten turistični kompleks, k kateremu naj bi pripomogel tuj investitor, vendar pa njegovega kontakta še nismo uspeli pridobiti.

»Nadškofija je edino pristojna za del vodnega jarka in otoček, kar vzdržujemo v skladu z zmožnostmi. Glede na dejstvo, da pa družba Ustvarjalne poslovne rešitve d.o.o. svojih obveznosti iz naslova omenjen stavbne pravice ne izvaja, Nadškofija Maribor proučuje pravne možnosti glede nadaljnjega ukrepanja.«

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Res sramotno propadanje dvorca in okolice

dvorec zločinov (nepreverjen)
Kritik (nepreverjen)

RKC skrbi samo za zlato v svojih sefih . Zlato je sredstvi ,ki poplača vsakogar .

FDERZIC (nepreverjen)

Od kot jim to? Zakaj se stvari zapuscajo? Cerkev, pa oni so si nabrali dosti a ni se konec ropanju?

Starejše novice