Še vedno ni jasno, kako je z okoljevarstvenim soglasjem Agencije Republike Slovenije za okolje za investicijo graškega avtomobilskega giganta.

Minuli četrtek je gospodarski minister Zdravko Počivalšek potrdil dogovor s Perutnino Ptuj. Ptujska družba se je namreč odpovedala najemu 32 hektarjev kmetijskih zemljišč v občini Rače - Fram, slednja pa bodo zdaj na voljo kmetom, ki želijo še naprej kmetovati, a bodo zaradi načrtovane gradnje Magnine tovarne v občini Hoče - Slivnica ostali brez zemlje. Po besedah župana občine Hoče - Slivnica Marka Soršaka je ob tem možnost, da bi kateri izmed lastnikov zemljišč bil dejansko razlaščen, skorajda nična. Zdaj je za Magno ključna pridobitev okoljevarstvenega soglasja.

Magna še čaka na okoljevarstveno soglasje

A kako je z okoljevarstvenim soglasjem Agencije Republike Slovenije za okolje za Magnino investicijo še vedno ni jasno. Za status stranke v postopku je do roka zaprosilo kar 72 organizacij in posameznikov, priznali pa so ga dvanajstim - občini Miklavž, lastniku enega izmed zemljišč Radu Lobniku, Umanoteri, Inštitutu za politike prostora, društvu Focus, Inštitutu za trajnostni razvoj, društvu Ekologi brez meja, CIPRA Slovenija društvu za varstvo Alp, društvu Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije, Zvezi ekoloških gibanj, Društvu za ekonomiko energetike in ekologijo ter Alpe Adria Green.

»Kmalu bo rok za oddajo odgovorov na Agencijo republike Slovenije za okolje, agencija pa potem vsem udeležencem prepošlje odgovore,« pojasnjuje Soršak in obenem dodaja: »Verjamem, da v kolikor bodo vsi konstruktivni, v kolikor ne bo šlo za rušenje, bomo v javni razpravi dobili čisto vse odgovore in bo vse odprto, da v mesecu juliju zaključimo z okoljevarstvenim soglasjem.«

V kolikšni meri lahko načrte Magni še prekriža ustavna presoja?

Pa lahko načrte Magni prekrižata pobudi za oceno ustavnosti zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju občine Hoče-Slivnica? Soršak v to dvomi.

»Po moje je sama ustavna presoja, glede na to, da še zakon ni bil uporabljen, kolikor so meni pravniki razložili, neutemeljena,« meni župan občine Hoče - Slivnica in dodaja, da verjetno v tem primeru, ko členi glede razlastitev niso (še) bili uporabljeni, ustavna presoja nima bistvenega vpliva na prihod avtomobilskega giganta.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice