Nazadnje smo o znamenitem kiosku pri Starem mostu, ki je čakal na nov namen, pisali konec julija, saj naj bi ta svoja vrata odprl že jeseni.

Pred slabim letom so se pričele polemične razprave, po tem, ko je Mestna občina Maribor želela prodati za 6.500 evrov izjemno zgodovinsko pomemben kiosk, ki stoji pri Starem mostu.

Pri tem so se številne občanke in občani oglasili s predlogom, da se trafika ne proda, ampak uporabi za drugo namembnost. Med njimi je odgovorne pozivala tudi mariborska kulturnica Zora A. Jurič, da »naj ne zapravijo vendar vsega, kar daje temu mestu identiteto«.

Vrata prenovljene trafike naj bi se odprla že jeseni ...

Pobudi je prisluhnil mariborski župan Andrej Fištravec, zato so trafiko izvzeli iz prodaje in kot so julija za Mariborinfo pojasnili na občini – pričeli so potekati »načrti za umeščanje vsebine v objekt«.

»Pri županu potekajo sestanki z akterji, ki so umik predlagali, in tudi oblikujejo predloge za umeščanje vsebine, tako da projekt teče naprej,« so na poizvedovanje Mariborinfo odgovorili iz Mestne občine Maribor. 

»Zadeva se je ustavila in se nikamor več ne premika«

Podjetnik Marko Novak se je namreč sam ponudil, »da bi v skladu z usmeritvami Zavoda za kulturno dediščino poskrbel za prenovo trafike«, ki pa bo s programom sodila pod okrilje Muzeja narodne osvoboditve.

Ker je jesen minila, h koncu pa bo šla tudi zima, smo se zopet obrnili na direktorico muzeja Aleksandro Berberih Slano, ki je povedala, da se je zadeva »ustavila in se nikamor več ne premika«. 

Prejšnji župan Fištravec je nato namreč sporočil, da naj bi bilo interesentov za prenovo več in zato na občini niso želeli podpisati pogodbe z Novakom. A kdo so bili drugi interesenti, niso izvedeli. 

Vir: Moje mesto maribor - tu sn doma - (Frenki Flos)

»O nadaljnjih korakih bo odločalo novo vodstvo«

Kakšni so nadaljnji načrti, pa smo povprašali tudi Mestno občino Maribor

»O bodočem ravnanju glede »kioska« se bo odločalo v pripravi proračuna za 2019 in dalje. Urad za kulturo in mladino v pripravi osnutka proračuna predlaga sredstva za obnovo in začetek programov v drugi polovici leta v okviru Muzeja NO, kakor je bilo pred tem zamišljeno. O nadaljnjih korakih bo odločalo novo vodstvo MO Maribor. Ko bomo imeli več informacij, vam jih bomo zagotovo sporočili.«

Vir: Moje mesto maribor - tu sn doma - (Frenki Flos)

Naj spomnimo ...

Poleti nam je direktorica Barberih Slana pojasnila, da bi kiosk služil kot stičišče za vse ponudnike vodstev po Mariboru: »Notranjost trafike bi obnovili tako, kot je bila nekoč; prodajali bi se časopisi in vse, kar v trafiko sodi. Prodajale bi se tudi knjige oziroma literatura o Mariboru. Imeli bi tudi zgodbarno – tam bi se pripovedovale zgodbe, okoli te trafike pa načrtujemo tudi mesto, kjer bi se lahko bralo in srečevalo.«

Združili pa bi tako trafiko kot tudi muzejski del in sprehod skozi zgodovino Maribora: »Tam bi imeli tudi manjši muzejski del, posvečen preteklosti – predvsem tega dela – Maribora, in bi turistično povezovali levi in desni breg Drave.« 

Trafika bi imela tudi zaposlenega, ki bi delal kot kustos – poleg prodaje bi skrbel tudi za zgodovinsko-muzejski del in za sprehode oziroma vodstva po Mariboru. Pri tem in pri stroških elektrike bi s sofinanciranjem vskočila občina, saj je »muzej kadrovsko že tako ali tako podhranjen«. 

Pri tem spomnimo na roman Severni sij, v katerem je njegov avtor DragoJančar ovekovečil podobo kioska iz leta 1938 in takratnega prodajalca, ki je prodajane časopise tudi prebral in o vsebini debatiral s svojimi kupci.

Kiosk s statusom kulturnega spomenika?

Na mariborski občini so takrat pojasnili tudi, da je objekt že vpisan v register kulturne dediščine kot kiosk, medtem ko je v fazi pregleda s strani pristojnih služb Mestne občine Maribor dokument Strokovne podlage za razglasitev kulturnih spomenikov lokalnega pomena za Občino Maribor, ki ga je pripravil Zavod za varstvo kulturne dediščine – OE Maribor.

»Med tistimi predlaganimi objekti, ki jih bo MOM potrdila za pridobitev statusa kulturnega spomenika lokalnega pomena, bo prav gotovo tudi trafika na Starem mostu.«

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tt (nepreverjen)

In kdo bo dežurni krivec zdaj, ko ni več Fištravca?

Marko 1972 (nepreverjen)

Za trafiko je dejansko kriv Fistravec. Uzaljen je bil, ker je Zora Juriv podprla Aresnovica. Pravi froc.

In reply to by tt (nepreverjen)

tt (nepreverjen)

Marko, dobro jutro ... Fištravec ni več župan. Kdo je sedaj ovira, da se uredi 5 m2 velika trafika? Bodimo resni.

In reply to by Marko 1972 (nepreverjen)

Starejše novice