Zdravniki danes začenjajo napovedano stavko, ki bo v začetku potekala tako, da bodo zdravniki delali 40 ur tedensko, če s tem ne bodo dosegli zahtevanih ciljev, bodo v nadaljevanju izvajali le še tiste storitve, ki jih opredeljuje zakon v času stavke.

Ker nas je zanimalo, kakšno je delovanje in kaj lahko pacienti te dni pričakujejo ob obisku UKC Maribor, ali katerega od ostalih zdravstvenih domov, smo se na dodatna pojasnila in odgovore obrnili na vodstvo mariborskega UKC. Tam so sporočili, da bo po informacijah vodstev klinik in predstojnikov samostojnih oddelkov UKC Maribor v začetnih dneh stavke delo potekalo v glavnem nemoteno. Danes v UKC Maribor, kljub stavki, preiskave, pregledi in posegi potekajo v nespremenjeni obliki, torej pregledi in posegi danes niso odpadli.

Ne glede na stavko pa bodo v skladu z zakonodajo obravnavani vsi otroci do starosti 18 let, vsi pacienti starejši od 65 let, vse nosečnice in porodnice, vsa nujna stanja oziroma vsa stanja, kjer bi opustitev zdravniške pomoči lahko pripeljala do nepopravljive okvare zdravja.

Že tako dolge čakalne dobe se bodo še podaljšale

Čeprav po mnenju zdravnikov v prvih dneh ni pričakovati velikih odpovedi napovedanih pregledov in posegov, pa se vseeno lahko zgodi, da se bodo že tako dolge čakalne dobe še podaljšale. V UKC Maribor so se prav zaradi tega odločili, da bodo bolnike prenaročali na poznejše termine. 

UKC ob tem vsem pacientom sporoča: "Vsi pacienti, ki so naročeni na preglede in preiskave v UKC Maribor naj pridejo na obravnavo kot so naročeni. V kolikor bodo dejavnosti zmanjšane, bodo oddelki vse naročene pacienti, pri katerih bo predviden nenujni pregled ali poseg odpovedan, o tem pravočasno obvestili."

In kakšne so stavkovne zahteve zdravnikov?

Te zahtevi sta dve, in sicer sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so že opredeljeni v modri knjižici in pa sprememba plačnega sistema v javnem sektorju, po katerem bi med drugim tudi lahko presegli 57. plačni razred, česar sedaj ne morejo. Se pa njihove zahteve se očitno nanašajo tudi na izboljšanje osnovne plače.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice