Pričenjajo se za šolarje zagotovo dolgo pričakovane zimske počitnice in tudi tokrat bo za njihove pestre aktivnosti poskrbljeno.

Vsekakor morajo biti počitnice tudi čas, ko se šolarji spočijejo, hkrati pa tudi izkoristijo čas za svojevrstne vragolije, hobije in igro. Tako imajo v Mariboru tudi tokrat na voljo kar nekaj aktivnosti, ki bodo popestrile njihov počitniški vsakdan in preprečile predolgo poležavanje pred televizijo.

Aktivno na zasneženem Pohorju: nočna smuka, tečaji smučanja in deskanja ter sankališče

Pohorje v svoj snežni in športni objem vabi tudi tokrat. V času zimskih šolskih počitnic bosta na razpolago tako dnevna kot nočna smuka. Na Arehu, kjer je trenutno do 45 centimetrov snega, so odprte skoraj vse proge, na Mariborskem Pohorju pa je še vedno mogoča smuka do doline tako po Snežnem stadionu kot po Čopovi progi. Glede na trenutne snežne razmere bomo lahko tudi med počitnicami še vedno smučali v dolino po obeh omenjenih progah, ki sta smučarjem na voljo že dober mesec dni, so sporočili iz Marprom.

Nočna smuka, ki na Mariborskem Pohorju običajno poteka v četrtek, petek in soboto, se bo zaradi zimskih šolskih počitnic zatem nadaljevala tudi v naslednjih počitniških dneh. Pri tem bo od vključno nedelje (17. 2.) do srede (20. 2.) mogoča samo na zgornjem delu Mariborskega Pohorja; tako bodo v omenjenih dneh med 18. in 21. uro v pogonu trakova Bejbika 1 in 2 ter sedežnica Sleme.

Najmlajše obiskovalce na Bellevueju in Arehu čakata tudi otroški poligon in urejeno sankališče. Od ponedeljka (18. 2.) pa bo v izteku Snežnega stadiona ponovno na voljo še otroški poligon Arena, kjer bo vlečni trak v prvem tednu počitnic (18.–24. 2.) deloval med 9. in 19. uro. Prav tako so otrokom na Pohorju na voljo različni tečaji smučanja in deskanja na snegu.

Kreativno na raznovrstnih ustvarjalnih delavnicah

Zveza prijateljev mladine pa je pripravila v Domu ustvarjalnosti mladih kar nekaj delavnic, ki bodo poskrbele, da iz šolarjev izvabijo vso ustvarjalnost. Dejavnosti so primerne za vse otroke od 6. leta starosti, razen izdelovanje pležuhov in bridž, ki sta primerni mlade od 12. leta. Na vse razen delavnice Pustne maske je potrebna predhodna prijava.

Od ponedeljka bo moč vsak počitniški dan, med 8. in 16. uro, izdelovati pustne maske – tako domišljijske kot živalske, beneške, tradicionalne in še kakšne. Naj si otroci sami pripravijo na veseli in šaljivi pust.

Od 9. do 12. ure se bo v šivalnici Nine Roze preoblikovalo stara oblačila in modne dodatke, s tem pa se prihranilo denar in opozorilo na pomen reciklaže. Vodila jo bo oblikovalka Nina Logar.

Ob istih urah pa se bo izdelovalo tudi Pohorski pok! Prinesite staro smučko, ki jo lahko šolarji na delavnici spremenijo v super snežno vozilo. Ponuja pa se tudi priložnost za preizkušnjo, in sicer v petek, na dirki s poki. Pok ali pležuh so včasih uporabljali kot zimsko prevozno sredstvo, danes pa nam služi za rekreacijo in zabavo na snegu. Dirke se lahko počitnikarji udeležijo tudi brez svojega vozila. 

Od ponedeljka do srede  bo med 13. uro in 14.30 nastajale tudi ljubke hiške, tehnično usmerjeni otroci pa se bodo lahko spoznali z osnovami robotike in programiranja kar s priljubljenimi Lego kockami. Za otroke od 6 do 11 let – Robopionirček (začetni) in Robolešnik (nadaljevalni) ter za otroke od 12 let dalje – Robomojster.

Z Natalijo Resnik Gavez se bo odprlo vrata tudi v svet ustvarjalnosti, in sicer z učenjem kaligrafije, pri kateri tudi razmigaš možgane ter izboljšaš koncentracijo. Ali pa se spoznate z delom rokodelca, saj bo mojster Matija Rižner predstavil svojo rokodelsko delavnico Esen, izdelovalo pa se bo tudi lesene nožke za namaze.

Za tiste bolj športne …

Ni pomembna moč in velikost, skrivnost je v znanju in tehniki. Zato bo Nebojša Beković iz Kinetike spoznal otroke z borilno veščino, ki nauči osnov samoobrambe, discipline in krepi samozavest.

Šolarji se bodo lahko pridružili tudi k bridžu, miselni igri, ki krepi logično razmišljanje in kombinatoriko, hkrati pa spodbuja moštveni in športni duh ter razvija pozitivne osebnostne lastnosti.

Seveda! Ne pozabite na drsanje – letos je Maribor poskrbel še za posebej atraktivno mestno drsališče. Hkrati pa obstaja tudi kegljanje na ledu, zabavna športna disciplina, v katero bo v sredo vpeljalo Društvo kegljanja na ledu Ledenko.

Ste vedeli, da lahko pri namiznem tenisu žogica poleti s hitrostjo kar 180 kilometrov na uro? Naj se počitnikarji preizkusijo v igranju najhitrejšega športa na svetu: od torka do četrtka od 13.00 do 14.30 v DUM.

Mmm, so tudi vaši otroci ljubitelji kakavovih zrn? Čokoholiki bodo lahko v sredo za 28 evrov obiskali Čokoladnico Zotter ter spoznali skrivnost dobre čokolade, ročne izdelave in čiste ljubezni do čokolade.

Marsove počitnice

Na čisto posebne delavnice Razstavim, sestavim! pa vabi od ponedeljka do petka, in sicer med 10. in 13. uro, Zavod Mars, ki bo Marsovo izbo spremenil v delavnico z izvijači, žagami in kladivi. Na vrsto bodo prišle nedelujoče naprave z namenom, da jih udeleženci razsicirajo na najmanjše delce, te pa nato sestavijo v skulpture, instalacije, lutke ali pa uporabne predmete.

Spoznali se bodo lahko tudi s spajkalnikom, vročo pištolo, lepili, vezicami in drugimi orodji in materiali ter tako postali tako raziskovalci kot tudi umetniki.

Delavnica je primerna za otroke od 5. leta starosti, za mlade, za mame, očete, tete in strice, za dedke in babice ter vse druge raziskovalne duše.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice