Vsak polnoletni državljan bo za dopust v Sloveniji dobil 200 evrov. Turistične vavčerje naj bi lahko porabil za nočitve z zajtrkom v hotelih, apartmajih in kampih.

Turizmu, ki velja za eno najbolj prizadetih panog zaradi epidemije, namerava vlada na pomoč priskočiti s posebnimi vavčerji, ki jih bo mogoče koristiti pri slovenskih turističnih ponudnikih. 

To bi naj bil eden od ukrepov s katerim bi naj vlada reševala slovenski turizem, vendar pa predloga uradno še niso predstavili. Včeraj popoldne je ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec na svojem Twitter profilu potrdila, da bodo vsi vsi polnoletni državljani Slovenije dobili vavčer v višini 200 evrov za dopust v Sloveniji.

Bone bodo po zadnji različici prejeli vsi polnoletni državljani, veljali pa bodo le za nastanitev v hotelih, počitniških domovih, avtokampih, ne pa denimo za restavracije. Za to naj bi šlo iz proračuna prek 300 milijonov evrov.

Kaj menijo o 200 evrov vrednih vavčerjih in ali bo predlagani ukrep res rešil slovenski turizem, smo povprašali lokalne hotelirje in turistične delavce.

Vavčerji nikakor ne bodo rešili slovenskega turizma

»Gre vsekakor za pozitivno zadevo, da želijo na ta način povečati potrošnjo v gostinskih lokalih in hotelskih obratih, tako da vse, kar se bo delalo v to smer, je več kot dobrodošlo. Da bi pa ta ukrep rešil vse težave, ki nas pestijo in nas bodo še v prihodnje, pa ni za pričakovati,« je v pogovoru za Mariborinfo povedal Vasja Ilešič, direktor hotela Betnava in predsednik Združenja malih hotelirjev Maribora.

Dodaja, da si iz tretjega koronapaketa turistični delavci in hotelirji obetajo mnogo več kot samo vavčerje. »Predvsem stališče vlade do nepovratnih sredstev, tudi pomoč pri ponovnem zagonu in pokritje vseh trenutnih stroškov, ki smo jih imeli pretekla dva meseca, ko so bili naši obrati zaprti,« poudarja Ilešič.

Prav zaradi tega je sam skupaj s pristojnimi zbornicami na vlado naslovil 33 ukrepov, ki bi bili potrebi za ponovni zagon turizma.

»Ukrepi so pripravljeni, predstavljeni tudi vladi, vendar smo že takoj dobili povratno informacijo, da se lahko nadejamo samo tretjino sredstev, tako da bomo videli, kam bo vse skupaj pripeljalo. Obeti vsekakor niso dobri,« še dodaja Ilešič.

Kljub vavčerjem bodo izpadi ogromni

Podobnega mnenja je tudi Maksimiljan Klančnik, predsednik Društva gostincev Pohorja. »Vsekakor vavčerji ne bodo rešili turizma, bodo pa vsekakor dobrodošli, ker pričakujemo, da si bodo tudi tisti, ki drugače ne hodijo na izlete ali dopuste, sedaj privoščili kak vikend paket. Pri tem je tudi dobra reklama, da bodo ljudje spoznali, da se splača Slovenijo tudi drugače obiskati,« meni Klančnik.

Kljub vavčerjem pa poudarja, da bodo izpadi prometa ogromni, zaradi česar meni, da bi lahko država še več naredila na področju lokalnega turizma in pri oprostitvi davkov. 

»Letošnja letna sezona zelo kratka, samo julij in avgust, potem pa bomo videli, kako bo naprej. Problem je, ker tudi zimska sezona na Pohorju ni bila dobra, zaradi česar predvidevamo, da bomo imeli najmanj 50 odstotkov izpada prihodka,« dodaja Klančnik.

Potrebni še dodatni vzporedni ukrepi

Tudi Peter Vesenjak, direktor hotela Mitra in strokovnjak za turizem in Igor Bečevič, lastnik Muzikafeja na Ptuju, menita, da gre za obliko podpore, ki bi lahko malce pomagala slovenskemu turizmu. 

»Samo ta poteza ne more rešiti izvozno usmerjenega turističnega gospodarstva, lahko ga samo nekoliko omili. Glede na to, da bi naj bila skupna cena teh vavčerjev okoli 200 milijonska, pa to prestavlja samo 10 odstotkov prihodkov turističnega in gostinskega gospodarstva v Sloveniji. To lahko nekoliko omili posledice zmanjšanega povpraševanja, vendar ne more nadomestiti vseh izgub. Tako so vsekakor potrebni še dodatni vzporedni ukrepi,« meni Vesenjak.

Pri tem omenja nadaljevanje financiranja čakanja na delo, državno pomoč financiranja hladnega pogona, torej stroškov, ko so objekti zaprti in kljub temu pestijo turistične ponudnike, kot so priključnine, najemnine, omrežnine, poudarja pa tudi pomen likvidnostnih kreditov, ki bi morali biti za turistične delavce bolj ugodni in dostopnejši.

Medtem ko Bečevič omenja, da bi gostincem najbolj država pomagala, če bi po vzoru Avstrije, tudi Slovenija pri brezalkoholnih pijačah davek zmanjšala iz 20 na 10 odstotkov. »Na letni ravni bi bila to zelo velika pomoč,« meni Vesenjak.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dibko (nepreverjen)

Jaz pa bi vprašo, tote gostince, ne. Kam pa so dali lanske pa predlanske pluse ali dobičke, da jih je čez zimo sfalilo??? Kaj se pač menimo.

Haja (nepreverjen)

Ponucali so za luksuzno življenje in potovanja v tujino. Nekaj je pa na računih v tujini.

Danvid (nepreverjen)

Polijemo z bencinom in zažgem.

Default (nepreverjen)

Kaj pa ce vavcerja nocem

čarni vrag (nepreverjen)

ti ga bodo direktno v rit potisnili

In reply to by Default (nepreverjen)

Tu pa tam (nepreverjen)

Za 2 mesca karantene 200 eur!!
Jupiiiiii

Starejše novice