Drago plačujete za ogrevanje in vas zanima, kaj še lahko storite? Predstavljamo vam alternativne metode ogrevanja, ki jih lahko sami poskusimo skoraj brezplačno.

Prihajajo hladni časi, gretje pa je še vedno trn v peti vseh, ki si ga ne morejo privoščiti. Preverili smo dejanske cene gretja v Mariboru in raziskali alternativne metode gretja, ki jih lahko preizkusimo vsi. Cene gretja se lahko močno razlikujejo glede na vašo lokacijo, zračno prepustnost stavbe, dobavitelja, način ogrevanja, kvaliteto oken, časovn obsežnost gretja in velikost stanovanja oziroma hiše. Najdražji energenti za ogrevanje so elektrika, kurilno olje in utekočinjen naftni plin (UNP). Pa si oglejmo nekaj primerov v Mariboru. 

Elektrika najdražja

Ogrevanje z elektriko smatramo za najdražje. Gospodična na Smetanovi ulici za enosobno stanovanje z novimi okni, ki si ga ogreva na elektriko, plačuje od 90 do 120 evrov mesečno v višku zimske sezone. Odjemalci na Kosarjevi, ki se ogrevajo s termoregulacijsko pečjo na elektriko, pa zanjo plačujejo kar 200 evrov mesečno.

Plin poceni, a ne, če je vaš dobavitelj Energetika Maribor 

V Borovi vasi in na Proletarskih brigadah, kjer se ogrevajo s plinom dobavitelja Energetika Maribor, so v lanskem letu v vrhuncu zimske sezone plačali med 80 in 120 evri, a še to le ob precejšnjem varčevanju, ko sta denimo prižgana le dva radiatorja v dvosobnem stanovanju, pa še to za omejeni čas. Gospa iz Proletarskih brigad, ki za članek ni želela biti imenovana, je bila z decemberskim stroškom v znesku 90 evrov precej zadovoljna.

“Imela sem srečo, da sem imela pod in nad seboj, tudi levo in desno stanovanja in sem tako prihranila veliko energije. Tako mi ni bilo potrebno toliko greti.” Zaveda se, da to niti zdaleč ni poceni, a nekateri sosedje so baje plačevali precej več. 

Če se ogrevate preko mestnega plina in imate lastno kotlovnico, ste med srečneži

Nekoliko bolj si lahko oddahnejo tisti, ki grejejo na mestni plin. Pavšalna cena se giblje okoli 50 evrov, tam, kjer plačujejo po porabi, recimo na Aškerčevi, kjer ima blok posodobljeno kotlovnico in novo fasado, pa lahko plačajo še manj. A če se grejete na mestni plin, to ne pomeni nujno nižjih cen. Podnajemnik, ki živi na Krekovi v starem bloku brez posodobljene fasade in s starimi lesenimi okni v dnevni sobi ter novih oknih v drugih prostorih, je lani decembra za stroške ogrevanja s plinom plačal 90 evrov.

Zakaj? Kot prvo, živi v mansardnem stanovanju in tako se ne ogreva tudi preko sosednjih stanovanj. V stanovanju ima tudi 15 let staro plinsko peč, ki ne deluje, kot bi morala. Piko na i pa doda še neposodobljena fasada na bloku.

Kurilno olje prav tako ni dobra izbira

Pogovarjali smo se tudi z odjemalci na Kosarjevi ulici, ki grejejo na kurilno olje. V eni sezoni za kurilno olje plačajo kar med 500 in 700 evri, s čimer ohranjajo stanovanjsko temperaturno konstantno na 24 stopinjah. Kurilno olje velja tudi za enega najdražjih energentov pri nas.

Če ste nezadovoljni z visokimi stroški gretja v zimskih mesecih, se lahko znajdete tudi drugače, namreč z alternativnimi, tudi nekoliko nenavadnimi metodami gretja, ki so lahko, ob mičkeno iznajdljivosti, tudi brezplačne.

Živeti kot v terariju

Zlasti ženske imajo pogosto problem s hladnimi stopali in rokami. Medtem ko recimo sedite za računalnikom, lahko ubijete dve muhi na en mah. Kako? Namesto navadne podloge za miške si lahko v trgovini za male živali nabavite toplotno podlogo za terarije. Malo večjo podlogo pa položite na tla, kamor boste dale stopala. Spremembo v sobni temperaturi napravi že zamenjava navadne žarnice z kratkovalovno infrardečo žarnico, ki jo uporabljajo celo v restavracijskih kuhinjah, da hrane ostane topla dlje časa.

Glinene posode s svečkami

Odličen in izredno poceni način ogrevanja za manjše prostore so cvetlične lončene posode, v katere se postavi nekaj majhnih svečk. Lahko napravite preizkus in zmerito temperaturo sobe prej in pozneje. Kupite nekaj glinenih posod oziroma vaz, enako število podstavkov in komplet čajnih sveč. Na večji podstavek položite nekaj čajnih svečk in jih prižgite. Preko svečk položite lončeno posodo, a to storite tako, da bo med posodo in podstavkom nekoliko prostora. To lahko storite recimo s postavitvijo nekaj kamnov na podstavek, na katerih potem stoji navzdol obrnjena vaza. Če je na dnu vaze luknja, jo prekrite z negorljivim materialom.

Več tovrstnih grelnih napravic boste postavili v sobo, bolj toplo vam bo.

Alu folija za radiatorjem

Če si boste iza radiatorja položili alu folijo, ne boste več izgubljali toplote, kar se kaj hitro pripeti, če so radiatorji nameščeni na zunanjih stenah. Alu folija pa toploto vrne nazaj v sobo. Ponekod se da kupiti prava folija (ne le kuhinjska) prav za te namene.

Polica nad radiatorjem

Če se vaš radiator nahaja direktno pod oknom, potem, če vam prostor dopušča, nad njim namestite polico. Toplota iz radiatorjev namreč rada uhaja skozi okno, če slednje ne tesni prav dobro. Polica pa to uhajanje prepreči. Le pazite, da police ne boste namestili direktno na radiator.

Radi berete knjige? Ne? Potem začnite

Ste že kdaj vstopili v sobo polno knjig, kjer vam je takoj postalo prijetno toplo? Knjige so namreč odlični izolatorji toplote, a tudi vlage. Če si boste denimo nad radiatorjem omislili police, potem jih vsekakor založite s knjigami. Pa še soba bo takoj izgledala lepše.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice