Foto: Mateja Meh
Kdo je Ana Lumina? Kakšne norčije bo zganjala Ana Mrzla Mariborska? In kako je mogoče, da bomo lahko v Mariboru tudi v mrzlem decembru lovili kresničke? Vse to so danes razkrili organizatorji festivala Vilinsko mesto.

Festival Vilinsko mesto, ki poteka pod okriljem Narodnega doma Maribor ter v sodelovanju z Zavodom Mars in Društvom Hiša!, je v preteklih letih dokazal, da je Maribor mesto topline, iskrivih idej in ljudi, zato se v svojem petem letu programsko še razvija in nadgrajuje. 

Poslanstvo ostaja nespremenjeno. V decembrskem vrvežu želijo organizatorji družinam in vsem ostalim obiskovalcem nuditi zavetje ob sproščenem druženju in ustvarjalnem kulturnem programu.

Vilinsko mesto bo v Mariboru ponovno zaživelo med decembrskimi prazniki. Festival svetlobe, druženja in ustvarjanja bo med 24. novembrom in 29. decembrom v štajersko prestolnico prinesel več kot 90 različnih dogodkov.

Pozdravljena, Ana Lumina

Prvi dogodek bo prižig Ane Lumine 24. novembra ob 18. uri pred Muzejem narodne osvoboditve Maribor. Ana Lumina je  nekoliko bolj odrasla in moderna različica Ane Plamenite, ki je v preteklih letih v mesto prinašala ogenj. Ana Lumina bo svetlobo prinesla v več različnih kotičkov Maribora in poskrbela, da bodo zasvetili tudi do sedaj temni kotički, obiskovalci pa bodo lahko v njeni predstavi uživali skozi celoten december.

Po besedah Maje Pegan iz Društva Hiša! želijo s tem popestriti praznično okrasitev mesta, ki je sicer v zadnjih letih deležna številnih kritik. S pomočjo slovenskih ustvarjalcev, tudi študentov arhitekture, so izdelali postavitve na petih mariborskih trgih, poroča STA.

Foto: Mateja Meh

V Vetrinjskem dvoru, ki ga za ta čas preimenujejo v Vilinski dvor, bo program sprva tekel ob petkih, sobotah in nedeljah, med prazniki pa vsak dan. Na odru na dvorišču ali v dvorani bodo koncerti, plesni dogodki, otroške predstave in drugi dogodki, nekoliko intimnejše narave kot koncerti na Trgu Leona Štuklja.

Med letošnjimi novostmi so razstave in igralnice, kjer se bodo lahko otroci in starši sproščeno družili, prav tako bodo med drugim priredili ustvarjalne delavnice, pravljične večere, filmske projekcije, koledovanje in pravljični sprehod po mestu, še poroča STA. Na Slomškovem in Rotovškem trgu bodo nekaj dni gostili festival uličnega gledališča Ana Mraz.

»Imamo mesto, ki smo ga ustvarili iz nič, mesto, ki smo ga ustvarili iz dobre volje, in mesto, ki bi lahko bilo tudi kak drug dan oziroma drug mesec. Pred petimi leti, ko smo se združili, smo se odločili, da naredimo mesto, ki je prijetno, ki je polno dogodkov, ki nudi kakovostne dogodke in kjer se ljudje lahko družijo, brez blišča in trušča,« še pojasnjuje glavni koordinator Marko Brumen iz Narodnega doma Maribor.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice