Foto: Bobo
Velikonočni prazniki bodo letos potekali drugače, kot smo jih vajeni, ampak zagotovo ne bodo minili brez tradicionalne šunke.

Kristjani po vsem svetu in tudi v Sloveniji so v polnem pogonu priprav na njihov najpomembnejši praznik veliko noč. Od minule cvetne nedelje smo namreč vstopili v velikonočni teden, ki bo dobil vrhunec v prihajajočem koncu tedna, ko se kristjani na veliki petek spominjajo Jezusove smrti in v nedeljo, njegovega vstajenja od mrtvih.

Velikonočni ponedeljek, ki je dela prost dan tudi v Sloveniji, pa simbolično predstavlja Jezusovo prikazovanje svojim učencem in je tradicionalno namenjen obiskom.

Na veliko soboto verniki napolnijo cekarje z dobrotami, kot so šunka, pirhi, hren potica in kruh, ter jih nesejo v cerkve da jih župniki blagoslovijo. A letos bo nekoliko drugače. Duhovniki bodo maševali v praznih cerkvah, velikonočne jedi pa blagoslovili kar iz televizijskih ekranov

Pri Kodili prodajo za 30 odstotkov manj

Na velikonočne tradicije ne bodo pozabili niti verniki, kot so nam povedali, bo vse potekalo, tako kot mora. Pri Bernatovih bodo na mizi hren, šunka, potice in pirhi, pri Boharjevih bodo pirhe barvali že zaradi majhnih otrok in samega vzdušja, spet drugi bodo barvanje opustili, bodo pa sigurno pripravili nekaj v znamenju praznika, da bo vsaj občutek prisoten, kot pravi Trezika Fujs.

Da bo šunka v večini domov tudi te velikonočne praznike, nam je potrdil Janko Kodila, ki sicer na račun koronavirusa opaža nekoliko manjše povpraševanje. 

»Prodaja je v skladu s trenutnim stanjem, ocenjujem, da bo dosegla okoli 70 odstotkov lanske,« meni prvi mož Šunkarne Kodila, ki priznava, da se pa je bistveno spremenil način prodaje, ljudje so bolj pazljivi, del prodaje pa se je preselil tudi na splet.

»Zagotovimo dobavo bodisi preko hitre pošte, bodisi z hladnim vozilom v večje kraje kot so Ljubljana, Maribor in Celje,« pojasnjuje Kodila.

Bogoslužja v dnevni sobi

Situacija pa je precej neprijetna in nenavadna tudi duhovnikom, ki že nekaj tednov mašujejo v praznih cerkvah in tako bo tudi ob največjem krščanskem prazniku. 

»Zdaj sem se že skoraj nekoliko navadil, ko že dobre tri tedne sam v prazni cerkvi mašujem in sam sebi odgovarjam, kar so navadno ljudje odgovarjali. Je nekoliko nenavadno,« opisuje svojo izkušnjo župnik Alojzij Kozar, ki je na čelu odranske župnije.

Se pa tudi duhovniki znajdejo po svoje, nekateri oddajajo maše preko družbenih omrežij, v Odrancih pa je župnik poskrbel, da lahko verniki doma opravijo bogoslužje. Predlog bogoslužja so poslali vsem družinam za vse postne nedelje, za ta veliki teden v času velike noči, pa so verniki dobili predlog domačega bogoslužja v tiskani obliki.

Žegen po televiziji

Slovenski škofje in duhovniki vabijo tudi k pripravi velikonočnih jedi, spremljanju bogoslužij in molitvam še posebej v času velikonočnega tridnevja, ki se začne na veliki četrtek, ko bodo utihnili cerkveni zvonovi kot spomin na Jezusovo trpljenje, ponovno pa jih bomo slišali v soboto. 

Kot pravi župnik Kozar, si želijo, da bi v letošnjih prazničnih dneh pomagali ljudem, da ne bi bili samo opazovalci in gledalci pri obredih, ampak da bi si obrede pripravili tudi doma.

»Če na primer samo po televiziji gledam najboljšega kuharskega mojstra, ostanem lačen. Če pa po njegovih navodilih sam pripravljam jed, pa naj bo še tako skromna, bom pa sit,« meni odranski župnik, ki je prepričan, da bodo tudi letošnji velikonočni prazniki lepi, čeprav bodo potekali drugače.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
No, v teh tezk… (nepreverjen)

se obrnimo na simboliko, zrna psenice, olive, testo za kruh ... ne meso.

Starejše novice