Pirhi so zagotovo velikonočni okrasek, ki v času velikonočnih praznikov ne manjka na skorajda nobeni mizi.

Prihodnji dnevi bodo v marsikateri družini namenjeni ustvarjanju velikonočnih pirhov. Že veste, kako jih boste okrasili? Prisegate na naravna barvila ali na intenzivna škrobna barvila? Za vas smo poiskali nekaj predlogov …

Pirhi s čipko

Za izdelavo velikonočnih jajc, oblečenih v čipko, potrebujete le jajca, čipko v trakovih in univerzalno lepilo. Jajca skuhate do trdega, jih ohladite in oblepite s čipko. Nežnost, ki jo izraža čipka, pride najbolj do izraza prav na naravni barvi jajc, zato pirhov ni potrebno barvati. Pri prazničnem ustvarjanju se lahko poigrate z različnimi barvami in motivi čipk, če ste brez lepila, lahko čipko preprosto zavežete okoli jajca in ga ozaljšate s pentljo.

Obarvajte s čebulo

Barvanje pirhov s čebulo je povsem naravni način barvanja velikonočnih jajc. Potrebujete le jajca, suhe čebulne luščine, bombažne krpice in vrvico iz naravnega materiala. Jajca najprej očistite. Na krpico položite nekaj čebulnih luščin, nanje pa jajce. Pazite, da je jajce obdano z luščinami z vseh strani. Krpico primete ob robovih in jo zavežete na vrhu. Kuhajte v posodi toliko časa, da postanejo jajčka trdo kuhana.

Obarvajte s teranom

Ob pogledu na jajčka, ki se svetlikajo na svetlobi, bi pomislili, da so na njih mali kristalčki. Trik pa je pravzaprav čisto preprost. Pirhi so obarvani s teranom. Potrebujete le jajčka, teran in malo kisa. Jajca najprej operite in posušite. Za pol ure jih namočite v z vodo razredčenem kisu, ki bo naredil še najbolj trdno lupino dovolj mehko, da bo vsrkala barvo. Jajca vzemite iz kisa in položite v posodo. Prelijete jih s hladnim teranom, ki ga mora biti toliko, da so jajca povsem prekrita. Kuhajte na zmernem ognju približno 15 minut, nato posodo odstavite. Jajca pustite v vinu več ur; priporočljivo je, da se v vinu namakajo čez noč. Nato pirhe poberite iz posode in jih posušite na zraku.

Pirhi s svilo

Če ste ustvarjalni in bi želeli izvirne pirhe, potem poskusite metodo barvanja s svilo. Potrebujete jajca, pisano svilo (lahko tudi odslužene svilene rute, bluze ali kravate), belo bombažno blago, gumice, alkoholni kis in rastlinsko olje. Razrežite svilo in belo bombažno blago na kvadrate (18 x 18 cm). Zavijte jajca najprej v svilo, potem še v belo blago in zatesnite z gumico. Položite zavita jajca v lonec, tesno drugo ob drugo, in lonec napolnite z vodo. Dodajte v vodo tri žlice alkoholnega kisa in vodo vrite 15 minut. Vzemite jajca iz vode, pustite, da se ohladijo, potem pa jih odvijte. 

Barvajte z naravnimi barvili

Si letos želite pirhe obarvati z barvo iz povsem naravnih sestavin? Lahko jo pripravite kar sami doma. Za rumeni odtenek lahko jajca skuhate v vodi, kjer ste prej namakali ognjičev cvet. Odlično rumeno barvo pa dasta tudi žafranika in kurkuma. Za rdeče barvilo lahko uporabite maline ali šipkov sok. Intenzivna modra barva bo nastala, če pirhe namakane v borovničevem soku ali soku temnega grozdja. Zeleno pa boste pirhe obarvali z vodo, v kateri kuhamo špinačo, zeleni čaj, regrat in koprivo. Sestavine s paličnim mešalnikom zmiksajte in precedite skozi gazo, v raztopini pa namakajte pirhe. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice